FEST 2018

Priđi bliže velikom platnu i uživaj u filmskom programu

Nedelja 11. feb 2018.

cover image

46. FEST se održava od 23. februara do 4. marta na nekoliko bioskopskih lokacija u gradu. Izdanje za 2018. godinu nosi naziv "Priđi bliže", a bogati filmski program je prilagođen svim ukusima. Poštovaoci sedme umetnosti će uživati u više od 100 filmova, kako premijera, tako i neprevaziđenih klasika.


I dalje najreprezentativnija revija filmova sa svih meridijana, različitih žanrova i tendencija, najznačajnija je manifestacija posvećena filmskim stvaraocima na Balkanu. FEST je ne samo revijalni, nego i takmičarski festival na kome pored kritičara odlučuje i publika. Dok veći deo sveta očekuje jubilarnu 90. dodelu Oskara, publika na festivalu u Beogradu će moći da pogleda deset vrućih filmova koji su u trci za prestižnu nagradu Akademije. Pored istanknutih "blockbuster-a", FEST je značajan za domaća filmska ostvarenja, autorske, dokumentarne, animirane i eksperimentalne filmove.

Najveće interesovanje ove godine je očekivano za film koji svečano otvara festival – Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri). Režiju potpisuje Martin McDonagh, a projekcija je zakazana za 23. februar u 19:00 u Sava centru. Naviknuti na kvalitet, Beograđani i ljubitelji filma videće i dobitnika Zlatne palme – film Skver (The Square), ali i Venecijanskog pobednika, film Oblik vode (The Shape of water). U najavi izdvajamo selekciju "Srpski film" gde će festivalska publika i žiri odlučivati o najboljem domaćem filmu, a u konkurenciji su "Banditi u potrazi za mamom" Koste Ristića, "Ederlezi rising" Lazara Bodrože, film "Horizonti" Svetislava Dragomirovića, "Izgrednici" Dejana Zečevića i "O bubicama i herojima" Petra Pašića.


Pored glavnog programa publici su na raspolaganju selekcije Microwave, Docufest, PlayUK, a najmlađoj publici je posvećen program pod nazivom Festić. U programu FESTA se nalaze i dokumentarni, mikrobudžetni i filmovi u VR formatu (virtuelna realnost). Posebno zanimljiv je program GRANICE, a biće dodeljene i festivalske nagrade. Laureati nagrade "Beogradski pobednik" ove godine su mađarski reditelj Ištvan Sabo i srpska glumica Neda Arnerić, ruski reditelj Karen Šahnazarov i britanski reditelj Roland Džofi.


POVEZANO