ФЕСТ 2018

Приђи ближе великом платну и уживај у филмском програму

Недеља 11. феб 2018.

cover image

46. ФЕСТ се одржава од 23. фебруара до 4. марта на неколико биоскопских локација у граду. Издање за 2018. годину носи назив "Приђи ближе", а богати филмски програм је прилагођен свим укусима. Поштоваоци седме уметности ће уживати у више од 100 филмова, како премијера, тако и непревазиђених класика.


И даље најрепрезентативнија ревија филмова са свих меридијана, различитих жанрова и тенденција, најзначајнија је манифестација посвећена филмским ствараоцима на Балкану. ФЕСТ је не само ревијални, него и такмичарски фестивал на коме поред критичара одлучује и публика. Док већи део света очекује јубиларну 90. доделу Оскара, публика на фестивалу у Београду ће моћи да погледа десет врућих филмова који су у трци за престижну награду Академије. Поред истанкнутих "blockbuster-а", ФЕСТ је значајан за домаћа филмска остварења, ауторске, документарне, анимиране и експерименталне филмове.

Највеће интересовање ове године је очекивано за филм који свечано отвара фестивал – Три билборда испред Ебинга у Мисурију (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri). Режију потписује Martin McDonagh, а пројекција је заказана за 23. фебруар у 19:00 у Сава центру. Навикнути на квалитет, Београђани и љубитељи филма видеће и добитника Златне палме – филм Сквер (The Square), али и Венецијанског победника, филм Облик воде (The Shape of water). У најави издвајамо селекцију "Српски филм" где ће фестивалска публика и жири одлучивати о најбољем домаћем филму, а у конкуренцији су "Бандити у потрази за мамом" Косте Ристића, "Ederlezi rising" Лазара Бодроже, филм "Хоризонти" Светислава Драгомировића, "Изгредници" Дејана Зечевића и "О бубицама и херојима" Петра Пашића.


Поред главног програма публици су на располагању селекције Microwave, Docufest, PlayUK, а најмлађој публици је посвећен програм под називом Фестић. У програму ФЕСТА се налазе и документарни, микробуџетни и филмови у ВР формату (виртуелна реалност). Посебно занимљив је програм ГРАНИЦЕ, а биће додељене и фестивалске награде. Лауреати награде "Београдски победник" ове године су мађарски редитељ Иштван Сабо и српска глумица Неда Арнерић, руски редитељ Карен Шахназаров и британски редитељ Роланд Џофи.


ПОВЕЗАНО