Beograd noću: Devedesete su totalno in

Muzika koja je punila svaki dance floor i danas ima brojnu publiku

Petak 12. jan 2018.

cover image

Kraj dvadesetog veka je preko noći lansirao muzički pravac koji se slušao na celoj planeti. Svaki lokal je puštao samo dens hitove. Bilo je nezamislivo izaći bilo gde, a da se nije igralo u dobro poznatom ritmu. U Srbiji, muzika je bila izvor pozitivne energije i provoda na sasvim drugačiji način. Svi dobro pamte i poseban stajling koji je pratio ovaj pravac: zlatan lanac, trenerka i čuvene Nike Air Max patike. Devojke su nosile kratke drečave majice (preteča modernog crop top modela), uske farmerke i patike sa platformom.


Predvodnici koji su "zarazili" kompletan svet su grupa 2 Unlimited. Holađani Ray Slijngaard i Anita Doth su 1993. godine snimili dobro poznatu stvar "No limit" i osvojili gotovo sve top liste. Singl izdanje je prodato u više od 2.3 miliona primeraka čime je oboren rekord kada je dens muzika u pitanju. Srpski pevač Ivan Gavrilović se proslavio sa pesmom "200 na sat" koja je zapravo obrada mega popularnog hita. Te 1994. godine, svi su vozili u Ivanovom ritmu.


Apsolutni favoriti iz ovog doba sa svetske scene su pesme "Coco Jamboo" iz 1996. koju peva Mr. President, zatim "It's My Life" koju je 1992. godine objavio zubar Dr Alban, čuvena stvar "What Is Love" od Haddaway-a i još mnogo drugih. Međutim, prvi koji je pomešao dens i rep, uz poseban način oblačenja je MC Hammer. Njegov legendarni hit "U Can't Touch This" je izdat 1990. godine. Šalvare i kožni prsluk su postali najmodernija garderoba tog vremena. Pesma je i danas veoma popularna. Domaća scena je vrvila od dens duo grupa. Najčešća formacija je bila jedan dečko koji repuje i devojka koja peva. U istoj formi se predstavio i Dr Iggy. Kada je objavio baladu "Oči boje duge" nije mogao ni da sanja kakav ga uspeh čeka. Za kratko vreme je stekao status kralja muzike devedesetih. Spore pesme su bile odlične za "muvanje" na podijumu za igru, a ova pesma je obarala rekorde po slušanosti. Evergrin iz ovog doba će sigurno ući u istoriju domaće diskografije.


Drugačiji od uobičajenog koncepta su bile grupe poput "Đogani Fantastiko". Lider Đole Đogani je prvenstveno plesač koji je doneo u Srbiju koreografiju "moonwalk". Čuveni hit "Idemo na mars" je izašao u etar 1994. godine, a cela nacija je bila potpuno oduševljena plesačkim umećem i nastupima nalik svetskim zvezdama.


Neprikosnovena muzička epoha suvereno vlada beogradskim klabingom. Danas se ne nose trenerke kao nekad, osim kada se organizuju žurke na ovu temu sa obaveznim autfitom. Muzički pravac koji je stupio na srpsku scenu pre više od dve decenije i danas ima vernu publiku. Klub Mr Stefan Braun svakog utorka organizuje žurku "Dizel party" i slušaju se samo hitovi devedesetih. Freestyler Winter Stage je takođe utorak rezervisao za provod pod nazivom "We are the 90's" sa identičnim muzikim programom. Svake srede u klubu Hype di-džejevi imaju svoje "Mixer" veče kada puštaju muziku osamdesetih i devedesetih. Sjajna kombinacija za đuskanje u veselom ritmu.