Afro Festival 2017

Ovogodišnji festival proslavlja dva važna jubileja uz bogat program i veliki broj gostiju iz zemlje i regiona

Petak 30. jun 2017.

cover image

Afro festival se ove godine održava od 30. juna do 2. jula u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu. U ovoj godini Muzej obeležava 40 godina postojanja i 20 godina održavanja festivala. Uz gostovanje afričkih i domaćih umetnika, eksperata iz oblasti afričkih studija, studenata, ljubitelja afričkih umetnosti i kultura, Muzej će organizovati veliki broj izložbi i predavanja, koncerte i kreativne radionice.


Muzej afričke umetnosti je formiran i osnovan 1977. godine od kolekcije Vede i dr Zdravka Pečara, koji su svoju vrednu zbirku nakon boravka u Africi na diplomatskim i drugim poslovima, poklonili Beogradu. Ovo je prvi i jedini muzej u regionu koji je posvećen isključivo kulturama i umetnostima afričkog kontinenta, a Afro festival je popularna godišnja višednevna manifestacija. Ovogodišnje jubilarno izdanje festivala je donosi raznovrstan program koji Vam predstavljamo.

"Nyimpa kor ndzidzi - Čovek ne može opstati sam: (Re)konceptualizacija Muzeja afričke umetnosti - zbirke Vede i dr Zdravka Pečara"

Program razgovora "Konteksti i reprezentacije" započet 2014. godine u Muzeju afričke umetnosti, postavio je teorijsku osnovu za tekuću izložbu i izdanje, koji su realizovani povodom obeležavanja četiri decenije postojanja ove kulturne ustanove. Autorke izložbe i urednice izdanja predstaviće metodologiju istorizacije i (re)konceptualizacije Muzeja, koju su primenile kako na muzejskoj postavci, tako i u knjizi. Promocija monografije se održava 30. juna od 18:00.


Durbar

Najznačajniji dan Afro festivala je Durbar: festival festivala - dan prijateljstva, muzike i plesa. Uz učešće afričkih ambasada u Beogradu - u prijatnom eksterijeru, bašti Muzeja - ovaj dan slavi afričku muziku, ples, zanatstvo, umetnost i kulturu. Uz ljubaznu podršku afričke diplomatske zajednice u Beogradu, posetiocima se pruža prilika da uživaju u kulinarskim specijalitetima iz različitih krajeva Afrike: Alžira, Angole, Egipta, Gvineje, Konga, Libije, Maroka, Nigerije i Tunisa. Gost festivala je konzulat Jamajke.


Afrički bazar

Popularan festivalski program koji promoviše likovnu i primenjenu umetnost afričkog kontinenta. Koncipiran je kao prodajna izložba umetničkih i zanatskih predmeta: maski, skulptura u kamenu i drvetu, rukom pravljenih i bojenih tkanina, slika, batika, nakita i dekorativnih predmeta za enterijer. Poseban deo Bazara čini ponuda domaćih stvaralaca, koji kreiraju inspirisani Afrikom.

"Habari za Safari?" Izložba radova učesnika četvrtog Likovnog konkursa Muzeja

Predstavljaju se najuspešniji radovi učesnika četvrtog Likovnog konkursa Muzeja koji je organizovan za uzrast od 6 do 18 godina u periodu mart-jun 2017 na temu "Habari za Safari? Kako je bilo na afričkom putovanju?". Crteži prikazuju izabrane predmete, različite doživljaje muzejskih izložbi i zamišljena, uzbudljiva putovanja kroz afričke kulture i predele. Na konkursu je učestvovalo više stotina dece i mladih, a nagrađeni su najbolji autori iz tri starosne kategorije. Dodela nagrada se održava 2. jula u 11:00.


Salsa y Punto

Internacionalni bend sastavljen od muzičara sa Kube i iz našeg regiona. Odlikuje se autentičnom mešavinom afro-latino muzičkih žanrova. Bend je osnovan 2007. godine u Beogradu, a sastavljen je od iskusnih muzičara. Prvi studijski album je izašao tokom 2013. godine pod nazivom "Baila Conmigo". Atraktivnim zvukom i originalnim spojem ritmova veoma brzo su osvojili publiku širom jugoistočne Evrope. Na repertoaru benda su numere u ritmu salse, latin jazz-a, afro-rumbe, merengea, ča ča ča, bačate i tradicionalne afro-kubanske muzike. Koncert grupe Salsa y Punto se održava  2. jula u 15:00.

Ulaznice za Afro festival:

30. jun besplatan ulaz

1. jul 200 dinara

2. jul 200 dinara

Karte se kupuju na blagajni Muzeja. Ulaz da decu mlađu od 6 godina je besplatan.