Aktuelni pozorišni repertoar

Pozorišta Beograd su spremna da izmame najveći aplauz. Sa ovakvim programom, izvandredna atmosfera u pozorištu je sigurna

Sreda 05. apr 2023.

cover image

Repertoar predstava je identičan saobraćaju. Krcat! Za razliku od neosvojive gužve, u pozorištima će baš svako biti osvojen. Na programu su potpuno nove, nikada viđene predstave. Veliku pažnju kradu i klasici koji odolevaju vremenu. Tu su i popularni komadi koji se rado gledaju svakog meseca.

Pozorišne premijere

Komedija Laž je u centru pažnje. Predstava premijerno izvedena prvog aprila je odmah osvojila srca i publike i kritike. Po tekstu Florijana Zelera u režiji Nikole Ljuce, tema je neiskrenost prema bližnjima, najkraće. Glumačku postavu čine Miloš Biković, Jelisaveta Teodosić, Tamara Krcunović i Miodrag Radonjić. Izvori kažu da su karte rasprodate. Upornost možda promeni situaciju i zato prošetajte do Beogradskog dramskog pozorišta, možda baš vas čekaju karte na biletarnici.

Narodno pozorište najavljuje čak tri premijere ovog meseca. Magbet je legendarna Šekspirova drama, nastala oko 1605. godine. Reditelj Jagoš Marković je zadužen za njeno novo izdanje. Opera Turandot će biti premijerno izvedena 23. aprila u 19:30 na Velikoj sceni. Prvi put na istom mestu, tri dana ranije, takođe Velika scena je rezervisana za Gusar / Le Corsaire balet. Ovde se ne bira favorit. Ne postavlja se pitanje šta gledati. Što pre kupite karte za maestralni spektakl puta tri.

U pozorištu Puž se 7. aprila od 18:00 premijerno igra predstava Lepotica i Zverko. Poučnu ljubavnu priču za sve generacije pričaju glumci Kristina Bogunović Gavrić, Uroš Jakovljević, Dimitrije Ilić, Miljan Prljeta, Dragan Petrović, Borivoje Jovanović, Nikola Štrbac, Predrag Filipović i Petar Jovanović. Približno 70 minuta trajanja će biti sasvim dovoljno da se prenese pouka predstave koja glasi "Nije bitno kako izgledaš, bitno je kakav si u duši." Zabavno do suza, romantično i vrlo akciono novo izdanje provoda na staroj adresi je spremno da ugosti i najmađu i onu malo stariju publiku.

Obavezno pogledati

1. Otac - Atelje 212

Krajem marta održana premijera ali utisci nikako da splasnu. Ovo je drugi deo Zelerove dramske trilogije (Majka, Otac i Sin). Ostareli otac u borbi sa demencijom je okosnica. Njegov odnos sa ćerkom, sa sopstvenim godinama i svemu što čini okruženje je prikazano u ovoj tragikomediji. Autor predstave Florijan Zeler, rediteljvPaolo Mađeli, a glume Voja Brajović, Hana Selimović, Ivan Mihailović, Dragana Varagić, Isidora Simijonović i Marko Grabež.

2. Razvojni put Bore šnajdera - Jugoslovensko dramsko pozorište

Nenad Jezdić, Irfan Mensur, Branislav Lečić, Branka Šelić, Tamara Dragičević i drugi sjajni glumci su približili priču iz 1967. godine. Komad autora Aleksandra Popovića je iste godine osvojio Sterijinu nagradu za najbolju savremenu dramu. Kritika je upravo ovo delo ocenila kao najbolje među konkurencijom od 710 drama u periodu od 1944. do 1993. godine.

3. Sa druge strane jastuka - Pozorište na Terazijama

Mjuzikl drugačiji od drugih nije sveža tema na repertoaru ali je definitivno večna. Jug Radivojević i Stefan Koprivica su kreirali magiju. Bajagina muzika je sama po sebi magična, potvdiće svako. U ovoj epizodi je nestvarna. Ljubav dvoje mladih koja se kroji upravo na Terazijama sve vreme iznosi glumačka postava, hor, orkestar i balet i to sve vreme. Šta će reči kada oči govore je napisao i otpevao Bajaga još 1996. Stih koji najbolje opisuje šta da radite - pravac po karte!

Sve predstave u Beogradu broji pozorišni kalendar. Ne propustite dozu smeha, suza, učenja, podsećanja, radosti i svega što predstave pružaju.