Актуелни позоришни репертоар

Позоришта Београд су спремна да измаме највећи аплауз. Са оваквим програмом, извандредна атмосфера у позоришту је сигурна

Среда 05. апр 2023.

cover image

Репертоар представа је идентичан саобраћају. Крцат! За разлику од неосвојиве гужве, у позориштима ће баш свако бити освојен. На програму су потпуно нове, никада виђене представе. Велику пажњу краду и класици који одолевају времену. Ту су и популарни комади који се радо гледају сваког месеца.

Позоришне премијере

Комедија Лаж је у центру пажње. Представа премијерно изведена првог априла је одмах освојила срца и публике и критике. По тексту Флоријана Зелера у режији Николе Љуце, тема је неискреност према ближњима, најкраће. Глумачку поставу чине Милош Биковић, Јелисавета Теодосић, Тамара Крцуновић и Миодраг Радоњић. Извори кажу да су карте распродате. Упорност можда промени ситуацију и зато прошетајте до Београдског драмског позоришта, можда баш вас чекају карте на билетарници.

Народно позориште најављује чак три премијере овог месеца. Магбет је легендарна Шекспирова драма, настала око 1605. године. Редитељ Јагош Марковић је задужен за њено ново издање. Опера Турандот ће бити премијерно изведена 23. априла у 19:30 на Великој сцени. Први пут на истом месту, три дана раније, такође Велика сцена је резервисана за Гусар / Le Corsaire балет. Овде се не бира фаворит. Не поставља се питање шта гледати. Што пре купите карте за маестрални спектакл пута три.

У позоришту Пуж се 7. априла од 18:00 премијерно игра представа Лепотица и Зверко. Поучну љубавну причу за све генерације причају глумци Кристина Богуновић Гаврић, Урош Јаковљевић, Димитрије Илић, Миљан Прљета, Драган Петровић, Боривоје Јовановић, Никола Штрбац, Предраг Филиповић и Петар Јовановић. Приближно 70 минута трајања ће бити сасвим довољно да се пренесе поука представе која гласи "Није битно како изгледаш, битно је какав си у души." Забавно до суза, романтично и врло акционо ново издање провода на старој адреси је спремно да угости и најмађу и ону мало старију публику.

Обавезно погледати

1. Отац - Атеље 212

Крајем марта одржана премијера али утисци никако да спласну. Ово је други део Зелерове драмске трилогије (Мајка, Отац и Син). Остарели отац у борби са деменцијом је окосница. Његов однос са ћерком, са сопственим годинама и свему што чини окружење је приказано у овој трагикомедији. Аутор представе Флоријан Зелер, редитељвПаоло Мађели, а глуме Воја Брајовић, Хана Селимовић, Иван Михаиловић, Драгана Варагић, Исидора Симијоновић и Марко Грабеж.

2. Развојни пут Боре шнајдера - Југословенско драмско позориште

Ненад Јездић, Ирфан Менсур, Бранислав Лечић, Бранка Шелић, Тамара Драгичевић и други сјајни глумци су приближили причу из 1967. године. Комад аутора Александра Поповића је исте године освојио Стеријину награду за најбољу савремену драму. Критика је управо ово дело оценила као најбоље међу конкуренцијом од 710 драма у периоду од 1944. до 1993. године.

3. Са друге стране јастука - Позориште на Теразијама

Мјузикл другачији од других није свежа тема на репертоару али је дефинитивно вечна. Југ Радивојевић и Стефан Копривица су креирали магију. Бајагина музика је сама по себи магична, потвдиће свако. У овој епизоди је нестварна. Љубав двоје младих која се кроји управо на Теразијама све време износи глумачка постава, хор, оркестар и балет и то све време. Шта ће речи када очи говоре је написао и отпевао Бајага још 1996. Стих који најбоље описује шта да радите - правац по карте!

Све представе у Београду броји позоришни календар. Не пропустите дозу смеха, суза, учења, подсећања, радости и свега што представе пружају.