Изложбе у граду

Музеји и галерије у Београду не одмарају током лета. Актуелне изложбе и едукују и забављају

Четвртак 19. јул 2018.

cover image

Изложба "Фотографије из Теслиног албума" је отворена код Миленијумске куле на Гардошу поводом 162. године рођења Николе Тесле. На дванаест паноа, хиљаду фотографија, слајдова и фотографских плоча, приказан је Теслин живот и рад у лабораторијама, сусрети са пријатељима, сарадницима и знаменитим личностима. Међу њима је и најстарија фотографија из Теслиних школских дана. Поставку је урадила кустоскиња Музеја Николе Тесле, Ивана Зорић, а на Гардошу ће публика до краја јула бити у прилици да погледа ову изложбу.

"Чувари времена - заборављено индустријско наслеђе" је назив изложбе у Музеју науке и технике која ће бити постављена до краја августа. На изложби су представљене фотографије са теренског истраживања материјалних остатака старих индустрија и технолошких процеса, развијаних на територији Србије током 19. и почетком 20. века. Индустријска археологија је дисциплина чији резултати доприносе сагледавању укупног друштвеног, културног, политичког и привредног живота. На изложби се могу видети фотографије Астрономске опсерваторије Београд грађене од 1929. до 1932. године, Брикетарнице рудника Ртањ из 1912. године, Фабрике текстила Стаменковић у Лесковцу с почетка 19. века, Хидроелектране у Сићеву из 1931., Зрењанинске фабрике алкохола са краја 19. века и Рудника и топионице у Бору из 1904.


"Фигурае Феминае" представља пет младих уметница које у простору НЛБ галерије излажу своје радове током 2018. Пројекат су осмислиле Кристина Пирковић, Катарина Недељковић, Ђерђи Ачаји, Анђела Мицић и Ивана Живић својим уметничким фигурацијама оживљавају пословни простор као уметнички. Током лета је актуелна изложба Кристине Пирковић која се на својим сликама бави психолошким карактеристикама светаца и људи. Хришћанска тематика је окосница свих радова ове младе уметнице. Кристина у свом раду често користи и дечје симболе, лутке, коњиће и лилихипе који су у великим контрастима са темама патње, умора, безнађа и страдања.