Izložbe u gradu

Muzeji i galerije u Beogradu ne odmaraju tokom leta. Aktuelne izložbe i edukuju i zabavljaju

Četvrtak 19. jul 2018.

cover image

Izložba "Fotografije iz Teslinog albuma" je otvorena kod Milenijumske kule na Gardošu povodom 162. godine rođenja Nikole Tesle. Na dvanaest panoa, hiljadu fotografija, slajdova i fotografskih ploča, prikazan je Teslin život i rad u laboratorijama, susreti sa prijateljima, saradnicima i znamenitim ličnostima. Među njima je i najstarija fotografija iz Teslinih školskih dana. Postavku je uradila kustoskinja Muzeja Nikole Tesle, Ivana Zorić, a na Gardošu će publika do kraja jula biti u prilici da pogleda ovu izložbu.

"Čuvari vremena - zaboravljeno industrijsko nasleđe" je naziv izložbe u Muzeju nauke i tehnike koja će biti postavljena do kraja avgusta. Na izložbi su predstavljene fotografije sa terenskog istraživanja materijalnih ostataka starih industrija i tehnoloških procesa, razvijanih na teritoriji Srbije tokom 19. i početkom 20. veka. Industrijska arheologija je disciplina čiji rezultati doprinose sagledavanju ukupnog društvenog, kulturnog, političkog i privrednog života. Na izložbi se mogu videti fotografije Astronomske opservatorije Beograd građene od 1929. do 1932. godine, Briketarnice rudnika Rtanj iz 1912. godine, Fabrike tekstila Stamenković u Leskovcu s početka 19. veka, Hidroelektrane u Sićevu iz 1931., Zrenjaninske fabrike alkohola sa kraja 19. veka i Rudnika i topionice u Boru iz 1904.


"Figurae Feminae" predstavlja pet mladih umetnica koje u prostoru NLB galerije izlažu svoje radove tokom 2018. Projekat su osmislile Kristina Pirković, Katarina Nedeljković, Đerđi Ačaji, Anđela Micić i Ivana Živić svojim umetničkim figuracijama oživljavaju poslovni prostor kao umetnički. Tokom leta je aktuelna izložba Kristine Pirković koja se na svojim slikama bavi psihološkim karakteristikama svetaca i ljudi. Hrišćanska tematika je okosnica svih radova ove mlade umetnice. Kristina u svom radu često koristi i dečje simbole, lutke, konjiće i lilihipe koji su u velikim kontrastima sa temama patnje, umora, beznađa i stradanja.