У част Николи Тесли

Тесла дани 2017 током јула, различитим догађајима у Београду и Србији прослављају рођендан Николе Тесле

Понедељак 10. јул 2017.

cover image

Дан рођења великана и научника Николе Тесле, 10. јул, ове године се обележава кроз разна предавања, изложбе, експерименте, туре, обиласке и друга занимљива дешавања. Под називом "Тесла у Србији, Србија у Тесли" се прославља 125. година од Теслиног доласка у Београд. Цео месец јул ће бити у знаку генија, а манифестације инспирисане његовим животом и радом ће се организовати широм Србије.

Тесла дани 2017 омогућују посетиоцима путовање кроз време са Николом Теслом, оригиналан поклон - сувенир, Вашу фотографију на којој сте заједно са Теслом, приступ некој од старих хидроелектрана Електропривреде Србије или учестовање у некој од бројних радионица које ће приказати проналаске легендарног научника.

Манифестација се организује четврти пут по реду, а овогодишње издање ће имати посебну дозу свечаности због јубилеја, 125. година од Теслиног доласка у Београд. Он је 2. јуна 1892. године посетио престоницу и оставио значајан траг на читаву електрификацију и индустријализацију Србије.


Манифестација Тесла дани је део руте Путевима Тесле кроз Србију која у Србији обухвата првенствено Музеј Николе Тесле, затим Београд из угла Николе Тесле - све оно што је Тесла видео и обишао када је 1892. године посетио Београд, Неготин као родни град Ђорђа Станојевића и 10 малих старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су аутентични мини музеји, а настале су махом захваљујући великом пријатељству и сарадњи Тесле и Станојевића. На Путевима Тесле је још и Музеј Јована Јовановића Змаја у Сремској Каменици, Теслиног омиљеног песника, затим манастир Шишатовац одакле потиче Теслина љубав према голубовима као и Завичајни комплекс Михајла Идворског Пупина, Теслиног савременика, пријатеља и донекле ривала.

Музеј Николе Тесле 10. јула обележава 161. годишњицу рођења великана и пређује велику изложбу, а улаз је бесплатан за све посетиоце.

Тесла дане организује Кластер путева културе, који интегрише и повезује преко 40 институција културе, туристичких организација и агенција, привредника и шест факултета из Србије, Словеније и Хрватске. Прва оваква манифестација је организована у 2014. години и трајала је један дан. Након успешне премијере, следеће године се организација продужава на шест дана и окупља велики број посетилаца. Трећа по реду, Тесла дани 2016 је организовала 50 догађаја у 13 градова Србије, а преко 300.000 посетилаца је присуствовало великом јубилеју, 160 година од рођења Николе Тесле.


Креативна и едукативна дешавања Тесли у част организују бројни чланови Кластера: Музеј Николе Тесле, Електротехнички факултет, Туристичка организација Србије, Адреналин escape rooms, Туристичка организација Ниша, Глоб метрополитен, Panacomp, Етно центар Гегула, Балкан магнет сувенири, Млади за туризам, као и сарадници Кластера Спортско туристички центар Бајина Башта, Народна библиотека у Новом Саду, Удружење учитеља Војводине, село Велебит код Суботице, Народни музеј Лесковца и Удружење Теслин торањ из Лесковца и многи други. Значајну манифестацију су од почетка подржали Електропривреда Србије, Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Град Београд, Тризма, Schneider Electric, Општина Неготин, Аеродром Никола Тесла, Народни музеј Ужице, Пупинов завичајни комплекс у Идвору и бројни други.


Никола Тесла је рођен 10. јула 1856. године у месту Смиљан, а преминуо је 7. јануара 1943. године у Њујорку. Интелектуалац и академик, један од најпознатијих српских проналазача и научника у физици, електротехници и радиотехници који је је освојио бројна светска признања. Његови највећи проналасци су полифазни систем, обртно магнетско поље, асихрони мотор, сихрони мотор и Теслин трансформатор. Открио је и један од начина за генерисање високофреквентне струје, пружио је немерљив допринос у преносу и модулацији радио сигнала, а оставио је и огроман траг са радовима из области рендгенских зрака.


Његов систем наизменичних струја је омогућио лакши и ефикаснији пренос електичне енергије на даљину. Одиграо је кључну улогу приликом изградње прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима. Никола Тесла је једини Србин по коме је названа једна међународна јединица мере, јединица мере за густину магнетног флукса или јачину магнетног поља - тесла. Аутор је више од 700 патената, 112 из области електротехнике, регистрованих у 25 земаља. Преминуо је у својој 87. години, сиромашан и заборављен од многих.