U čast Nikoli Tesli

Tesla dani 2017 tokom jula, različitim događajima u Beogradu i Srbiji proslavljaju rođendan Nikole Tesle

Ponedeljak 10. jul 2017.

cover image

Dan rođenja velikana i naučnika Nikole Tesle, 10. jul, ove godine se obeležava kroz razna predavanja, izložbe, eksperimente, ture, obilaske i druga zanimljiva dešavanja. Pod nazivom "Tesla u Srbiji, Srbija u Tesli" se proslavlja 125. godina od Teslinog dolaska u Beograd. Ceo mesec jul će biti u znaku genija, a manifestacije inspirisane njegovim životom i radom će se organizovati širom Srbije.

Tesla dani 2017 omogućuju posetiocima putovanje kroz vreme sa Nikolom Teslom, originalan poklon - suvenir, Vašu fotografiju na kojoj ste zajedno sa Teslom, pristup nekoj od starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije ili učestovanje u nekoj od brojnih radionica koje će prikazati pronalaske legendarnog naučnika.

Manifestacija se organizuje četvrti put po redu, a ovogodišnje izdanje će imati posebnu dozu svečanosti zbog jubileja, 125. godina od Teslinog dolaska u Beograd. On je 2. juna 1892. godine posetio prestonicu i ostavio značajan trag na čitavu elektrifikaciju i industrijalizaciju Srbije.


Manifestacija Tesla dani je deo rute Putevima Tesle kroz Srbiju koja u Srbiji obuhvata prvenstveno Muzej Nikole Tesle, zatim Beograd iz ugla Nikole Tesle - sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića i 10 malih starih hidroelektrana Elektroprivrede Srbije, koje su autentični mini muzeji, a nastale su mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Na Putevima Tesle je još i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Muzej Nikole Tesle 10. jula obeležava 161. godišnjicu rođenja velikana i pređuje veliku izložbu, a ulaz je besplatan za sve posetioce.

Tesla dane organizuje Klaster puteva kulture, koji integriše i povezuje preko 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednika i šest fakulteta iz Srbije, Slovenije i Hrvatske. Prva ovakva manifestacija je organizovana u 2014. godini i trajala je jedan dan. Nakon uspešne premijere, sledeće godine se organizacija produžava na šest dana i okuplja veliki broj posetilaca. Treća po redu, Tesla dani 2016 je organizovala 50 događaja u 13 gradova Srbije, a preko 300.000 posetilaca je prisustvovalo velikom jubileju, 160 godina od rođenja Nikole Tesle.


Kreativna i edukativna dešavanja Tesli u čast organizuju brojni članovi Klastera: Muzej Nikole Tesle, Elektrotehnički fakultet, Turistička organizacija Srbije, Adrenalin escape rooms, Turistička organizacija Niša, Glob metropoliten, Panacomp, Etno centar Gegula, Balkan magnet suveniri, Mladi za turizam, kao i saradnici Klastera Sportsko turistički centar Bajina Bašta, Narodna biblioteka u Novom Sadu, Udruženje učitelja Vojvodine, selo Velebit kod Subotice, Narodni muzej Leskovca i Udruženje Teslin toranj iz Leskovca i mnogi drugi. Značajnu manifestaciju su od početka podržali Elektroprivreda Srbije, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Grad Beograd, Trizma, Schneider Electric, Opština Negotin, Aerodrom Nikola Tesla, Narodni muzej Užice, Pupinov zavičajni kompleks u Idvoru i brojni drugi.


Nikola Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u mestu Smiljan, a preminuo je 7. januara 1943. godine u Njujorku. Intelektualac i akademik, jedan od najpoznatijih srpskih pronalazača i naučnika u fizici, elektrotehnici i radiotehnici koji je je osvojio brojna svetska priznanja. Njegovi najveći pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asihroni motor, sihroni motor i Teslin transformator. Otkrio je i jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, pružio je nemerljiv doprinos u prenosu i modulaciji radio signala, a ostavio je i ogroman trag sa radovima iz oblasti rendgenskih zraka.


Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio lakši i efikasniji prenos elektične energije na daljinu. Odigrao je ključnu ulogu prilikom izgradnje prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima. Nikola Tesla je jedini Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa ili jačinu magnetnog polja - tesla. Autor je više od 700 patenata, 112 iz oblasti elektrotehnike, registrovanih u 25 zemalja. Preminuo je u svojoj 87. godini, siromašan i zaboravljen od mnogih.