Kuda u provod: klub ili kafana

Elektronska muzika vs narodnjaci

Ponedeljak 21. jan 2019.

cover image

Gde je najbolji provod u Beogradu odavno nije pitanje izbora već ukusa. Najvažnije je da se prvo upoznate sa osnovnim informacijama. Kada ih savladate sledi nova dilema. Gde izaći? Postoje tri odgovora - klubovi, splavovi i kafane. Sada je potrebno je da se odlučite za vrstu muzike uz koju planirate da se provedete. Upravo ovde se krije i najveća razlika u svemu što Beograd noću nudi.

Klubovi u Beogradu imaju veoma raznovrstan muzički program. Tehno, trens, r'n'b, hip-hop, trep, haus, afro bit, soul, fank, dens i muzika iz osamdesetih i devedesetih su redovni na repertoaru beogradskog provoda. Ne tako često ali je dostupan i zvuk šezdesetih. Na mnogim adresama redovno gostuju pop i rok bendovi. Džez večeri su takođe dostupne.

Velika je razlika između modernih i underground klubova. U prvom slučaju, neophodno je da se maksimalno doterate i pripremite čulo sluha na savremen bit. Svi oni klubovi koji se definišu kao opušteni, underground ili jednostavno manje prate trendove emituju muziku po sopstvenom nahođenju, rasterećeni želje da budu in mesto u gradu. Najveći klubovi su uglavnom rezervisani za gala tehno dešavanja sa popularnim di-džejevima iz celog sveta i proverenom domaćom podrškom.

Beograd nudi daleko kvalitetniji klabing nego većina evropskih gradova. Bez imalo preterivanja, lokalni klubovi su odlični. Možda ne postoji toliko raznovrstan izbor kao u Berlinu ili Londonu ali je klupski vajb zagarantovan. Plus, nigde u blizini nećete pronaći autentičan kafanski provod.


Kafane u Beogradu su mesta u kojima se sluša isključivo narodna muzika. U muzičkom smislu, podele su minimalne. Razlike se kriju u tipu kafane. Postoje tipične boemske, kakve su u Skadarliji. Ovde nema jakog ozvučenja. Za ritam i raspoloženje su zaduženi tamburaši ili Cigani koji pesmom "pogađaju" pravo u dušu. Nikada ne stoje na jednom mestu već cele večeri obilaze goste i ispunjavaju želje. Harmonika, gitara i vokal će vas baciti u totalni trans.

Male kafane sa neverovatno prijatnom, gotovo kućnom atmosferom su simbol Zemuna. Muzički program je sličan skardarlijskom. Narodski rečeno, muzičari pevaju na uvce i to uglavnom starogradske i narodne pesme koje traju decenijama. Bakšiš tj. muzički dinar je obavezan. Od početnog nazdravljanja za stolom, kako veče odmiče, menja se i provod. Sasvim je normalno igranje na stolicama i stolovima.

Poslednji trend u svetu zabave uz domaću muziku je lansiran tek pre nekoliko godina. I ima brojnu publiku. Savremene kafane nemaju karirane stolnjake niti boemski duh. Enterijer više podseća na klupski nego na kafanski. Najsavremenija rasveta i audio oprema i veliki prostor sa podijumom za igru su prvi signali da ste došli u kafanu 21. veka. Provod više nije samo za svojim stolom, u svom društvu, sa mnogo pića već se đuska od početka večeri. Aktuelni pevači, pevačice i bendovi zabavljaju goste, a program se sastoji od novih pesama i starih hitova ali u izmenjenom, bržem aranžmanu. Mladi ljudi su najbrojniji gosti.

Ukoliko tek upoznajete Beograd obavezno posetite i klubove i kafane. Klubovi će vas oduševiti zbog vrhunske energije i zaista dobrih di-džejeva. Možda su kafane upravo ono što vam nedostaje. Verovatno nećete razumeti ni reč u narodnim pesmama ali ćete uživo doživeti nešto što niste ni znali da postoji. I sreću i tugu. Veselje kao na svadbi. Nećete znati dok se ne pojavite u kafani.