Baci pet, ne petardu

Nije faca ko petarde baca, već životinje hrani dok su hladni dani

Ponedeljak 31. dec 2018.

cover image

Do kraja januara povoda za slavlje ima mnogo. Nova godina, Božić pa srpska Nova godina. Velike slave i različite proslave. Svake godine isti problem - petarde. Ljudi se ponose svojom vrlinom da vole životinje. Na društvenim mrežama se utrkuju ko će više udomiti napuštenih ljubimaca i koliko obroka će spremiti za gladne lutalice i male vrapce. Onda dođe praznično doba i ta beskrajna ljubav ode na pauzu.

Životinjsko carstvo se plaši neprirodnog zvuka pirotehnike. Bukvalno umiru od straha. Kućni ljubimci, psi lutalice, odbegle mačke i ptice - svima je jednako strašno. Ni jedna jedina životinja ne voli petarde, rakete i vatromet. Još jednom, krajnje je vreme da bude zauvek - stop pirotehnici!

Nikada ne koristite prazničnu opremu u svojoj kući već izlazite napolje. Možda ste spasili svog psa ili mačku trajne traume, ali ste i dalje sebični. Toliko komšijskih, udomljenih i neudomljenih ljubimaca niste sačuvali. Svake godine oko 5.000 pasa pogine od petardi. Uplaše se, krenu da trče, nalete na automobil i zbogom. Nikada više neće doći na porciju zagrljaja ili hrane. Neretko za Novu godinu upravo od vas i zbog vaših navika dobiju srčani udar.


Svima njima je praznično doba. Posvetite im više pažnje, častite ih zabranjenim šećerom, mazite ih. Umesto da svojim ljubimcima dajete sedative na biljnoj bazi, po preporuci veterinara, pružite im ljubav i sigurnost.

Ne smemo da se mešamo u porodične odnose. Tako kaže moderno doba. Kada vidite veselog tatu koji nadoknađuje propušteno iz detinjstva i baca petarde sa decom, bilo šta da kažete, dobićete odgovor da se vas ne tiče šta oni rade. Bez obzira što crna statistika iz godine u godinu samo umnožava brojke povređene dece, čini se da niko ne planira da izbaci besmislen običaj.

Kada vašem detetu amputiraju prst, celu šaku ili nogu, mesecima leče najteže opekotine, saopšte da nikada više neće videti na povređeno oko, niti moći da čuje - kasno je da se kajete. Nema nazad. Psihičke i fizičke traume su večne.

Ukoliko ne želite ni posle svega da se odreknete bizarnog običaja, apelujemo da nabavljate pirotehničku opremu od licenciranih proizvođača koji poseduju sertifikat o bezbednosti. Jeste skuplje nego kod uličnih prodavaca ali uz adekvatnu upotrebu, posledice su minimalne. Petarda, raketa ili vatromet se pravilno koriste na sledeći način: spustite predmet na zemlju gde ga i zapalite, udaljite se i čekate da eksplodira. Nikada se ne drži u ruci. Nikada za srednji deo u kome je smešten dinamit.

Prema zakonu, u slučaju da vas zatekne policija, spremite od 10.000 do 50.000 dinara za novčanu kaznu, odnosno između 40 i 120 sati društveno-korisnog rada. Ako ste uhvaćeni u grupi koja broji tri ili više osoba, organizujte obaveze na vreme jer ćete provesti u zatvoru od 30 do 60 dana.