Večni restorani - II deo

Nastavak priče o legendama beogradske gastro scene

Petak 30. nov 2018.

cover image

Biti u kategoriji najtraženijih restorana u Beogradu je velika čast. Višedecenijska slava nosi i veliku odgovornost jer dugovečan uspeh nije došao iz inteligentno kreiranog biznis plana. Niti preko noći. Rad čini razliku između vrednih i lenjih. A opet, ima mnogo vrednih kojima uspeh konstantno izmiče. Brojni su oni koji poštuju recept za osvajanje publike ali nisu ni blizu naj restorana.

Nisu jer nemaju domaćina koji dočekuje goste identično kao u svojoj kući. Nisu ni zbog toga što u svom objektu nemaju ono nešto što donosi neverovatan osećaj. Da bude i lepo i praktično. I sve pod konac i opušteno. I poznato, a sasvim drugačije. Takođe, džaba ukusna hrana ako je služi "drveni" konobar. Ništa ne vredi ni vrhunski ambijent ako nema dušu. Svako ko je izdvojio sopstveno vreme, novac i poverenje zaslužuje perfektan tretman.

Ovaj restoran bez ikakve sumnje može da se takmiči sa najpoznatijim ugostiteljskim institucijama u svetu. Prestižne nagrade garantovano ne bi izostale. Ali nema takve ambicije jer mu nije do laskavih priznanja. Njemu je do neprestanog impresioniranja gostiju. Znate ga sigurno. Samo je jedna reč u nazivu. Ne kuje lažne planove već pravu magiju. Kovač.

Mesto u kome je kao kod kuće, a lepše jer ste gost. Enterijer je ništa drugo do dubokog naklona ka prošlosti ali iz ugla budućnosti. Ručni vez kao ponos, a ne kao detalj. Toplota prirodnog drveta i nestvarne fuzije prijatnih tonova jer je vaše zadovoljstvo imeprativ. Hrana u Kovaču ne može da se opiše sa običnim "super". To su čitavi referati. Iskrena oda specijalitetima nije gradska priča. O ovoj adresi se i priča i piše daleko od Srbije. Isključivo u superlativu. Tako je oduvek, tačnije od 1932. godine.


Potraga za konceptom savršenog ugostiteljstva se nastavlja na Zemunskom keju. Na par koraka od Dunava. Raj na zemlji. Restoran u koji se dovode važni poslovni partneri. Prijatelji koji su se odselili i vole da pričaju kako je tamo negde daleko sve divno. E pa, i mi imamo odgovor na globalne trendove. Samo što je ovde lepše zbog čuvenog "onog nečeg". U ovom restoranu se ne čuju kritike na račun srpske ljubavi prema mesu jer je riba u prvom planu. Naravno, to je Šaran.

Više od dobrog restorana. Decentna romantika. Nosiva moda. Nikako pitanje prestiža ili elite jer je ovaj restoran pre više od jednog veka otvorio zemunski alas, sa ciljem da svi probaju posebnu riblju čorbu. Po istom receptu se i danas kuva. Jesti zdravo znači konzumirati kvalitetne namirnice. Svaki specijalitet u Šaranu se jedino tako i priprema. Ovde nije kraj. Kada hranom osvoje sva vaša čula, odmah prelaze na zabavu u boemskom stilu. Malo vina, malo muzike. Pa sve u krug. I tako već vek. Nadamo se - zauvek.