Festival Merlinka

Jubilarna deseta edicija međunarodnog queer filma

Nedelja 02. dec 2018.

cover image

Merlinka 2018, jedini filmski festival posvećen LGBTIQ populaciji će biti održan od 6. do 9. decembra u Domu omladine. Organizatori najavljuju specijalan program za ovogodišnje izdanje internacionalne smotre koja nosi naziv "Uprkos svemu".

Koncert Bojane Stamenov i Dajane Ho u Velikoj sali od 21:00 će označiti početak festivala. Revija kratkog filma, dokumentarni i igrani filmovi, edukativne tribine, izložbe fotografija i književne večeri čine bogati sadržaj Merlinke 2018. Tačno dvadeset gostiju koji će predstaviti svoje stavove kroz filmsku umetnost stiže u Beograd. Za kraj, devetog dana decembra od 21:00 nastupaju Ivana Rašić - Sajsi Mc i Tijana Rašić.


Merlin Monro nije inspiracija za nastanak ovog festivala. Vjeran Miladinović Merlinka jeste. Prva poznata trans osoba iz Beograda je igrala glavnu ulogu u filmu "Marble Ass" koji potpisuje Želimir Žilnik. Baš ovaj film je otvorio debitantsku manifestaciju 2009. godine. Uz poštovanje i sećanje na Merlinku, istoimeni događaj se već punu deceniju zalaže za promociju prava LGBTIQ zajednice i smanjenje homofobije u društvu.