Trenutno u gradu

Aktuelna gradska dešavanja traju samo do kraja nedelje. Požurite po svoju porciju urbane energije

Četvrtak 28. sep 2023.

cover image

Evropska noć istraživača je zakazana za 29. i 30. septembar bukvalno po celom gradu. Konačno, nauka će biti tamo gde joj je i mesto - u svakom kutku. Eksperimenti, atrakcije, avanture, čudesne aktivnosti, demonstracije i mnogo nestvarno zabavnog programa iz sveta nauke će predstaviti i približiti njen značaj i vrednost. Tokom trajanja manifestacije, od 16:00 do 22:00 čak 24 grada u Srbiji će postati naučna pista. Zaista impresivan program je namenjen svim uzrastima. Ovogodišnji slogan je Svetlost nauke, a cilj je prikazati zabavno lice nauke. Tržni centri Ušće i Big Fashion, škole, fakulteti, muzeji, SANU i druge adrese će biti domaćini noći istraživača koja se mora doživeti uživo.

Muzički susreti Jesen na Čukarici su u toku i tako će biti do 29. septembra. Kulturni centar Čukarica je mesto održavanja muzičkog festivala u kome glavnu reč vodi kvalitetan ritam. Velika scena je tačna lokacija na kojoj u četvrtak, 28. septembra nastupa Tanja Banjanin. Narednog, ujedno i poslednjeg dana događaja od 20:00 tradicionalno nastupaju učenici Muzičke škole Vatroslav Lisinski. Ulaz je besplatan.

Jubilarni 10. Međunarodni festival saksofona u Srbiji, Belgrade Saxperience počinje 28. i trajaće do 30. septembra. Slavljenički koncerti su pripremani sa posebnom pažnjom jer nije mala stvar pomerati muzičke granice punu deceniju. Putovanje kroz muzičku galaksiju prvom klasom je zagarantovano na svakom od tri najavljena kocerta. Galerija SANU je u četvrtak, 28. septembra rezervisana za kocert koji će obeležiti muzičari Jan Gričar i Neža Bregar. U petak se odlazi u Parobrod na opuštanje čula uz Helix2: Nele Tibo & Bart van Beneden. Poslednji septembarski dan i finale jubileja će biti onako kako Lukas Gabric u Domu omladine odsvira - perfektno.

Nije svemu kraj. Nešto odlično tek počinje. Prepoznaj svoju zvezdu je naziv 18. festivala Pozorište Zvezdarište koje će biti na programu od 29. septembra do 4. oktobra. Teatar Vuk je domaćin, a predstave i prateći programi će se održavati i u Malom pozorištu Duško Radović, Pozorištu lutaka Pinokio, Pan teatru, Astronomskoj opservatoriji i biblioteci, galeriji Branko Miljković. Početak sjajnog dečjeg programa počinje u petak, 29. septembra od 10:30 Zvezdanim karnevalom ispred Teatra Vuk kada će predškolci sa Zvezdare nastupati. Tokom festivala će se odigrati ukupno 11 predstava. Potrudite se da što više približite deci neprikosnovenu avanturu zvanu pozorište i porodično provedete prve oktobarske dane.