Тренутно у граду

Актуелна градска дешавања трају само до краја недеље. Пожурите по своју порцију урбане енергије

Четвртак 28. сеп 2023.

cover image

Европска ноћ истраживача је заказана за 29. и 30. септембар буквално по целом граду. Коначно, наука ће бити тамо где јој је и место - у сваком кутку. Експерименти, атракције, авантуре, чудесне активности, демонстрације и много нестварно забавног програма из света науке ће представити и приближити њен значај и вредност. Током трајања манифестације, од 16:00 до 22:00 чак 24 града у Србији ће постати научна писта. Заиста импресиван програм је намењен свим узрастима. Овогодишњи слоган је Светлост науке, а циљ је приказати забавно лице науке. Тржни центри Ушће и Big Fashion, школе, факултети, музеји, САНУ и друге адресе ће бити домаћини ноћи истраживача која се мора доживети уживо.

Музички сусрети Јесен на Чукарици су у току и тако ће бити до 29. септембра. Културни центар Чукарица је место одржавања музичког фестивала у коме главну реч води квалитетан ритам. Велика сцена је тачна локација на којој у четвртак, 28. септембра наступа Тања Бањанин. Наредног, уједно и последњег дана догађаја од 20:00 традиционално наступају ученици Музичке школе Ватрослав Лисински. Улаз је бесплатан.

Јубиларни 10. Међународни фестивал саксофона у Србији, Belgrade Saxperience почиње 28. и трајаће до 30. септембра. Слављенички концерти су припремани са посебном пажњом јер није мала ствар померати музичке границе пуну деценију. Путовање кроз музичку галаксију првом класом је загарантовано на сваком од три најављена коцерта. Галерија САНУ је у четвртак, 28. септембра резервисана за коцерт који ће обележити музичари Јан Гричар и Нежа Брегар. У петак се одлази у Пароброд на опуштање чула уз Helix2: Nele Tibo & Bart van Beneden. Последњи септембарски дан и финале јубилеја ће бити онако како Лукас Габриц у Дому омладине одсвира - перфектно.

Није свему крај. Нешто одлично тек почиње. Препознај своју звезду је назив 18. фестивала Позориште Звездариште које ће бити на програму од 29. септембра до 4. октобра. Театар Вук је домаћин, а представе и пратећи програми ће се одржавати и у Малом позоришту Душко Радовић, Позоришту лутака Пинокио, Пан театру, Астрономској опсерваторији и библиотеци, галерији Бранко Миљковић. Почетак сјајног дечјег програма почиње у петак, 29. септембра од 10:30 Звезданим карневалом испред Театра Вук када ће предшколци са Звездаре наступати. Током фестивала ће се одиграти укупно 11 представа. Потрудите се да што више приближите деци неприкосновену авантуру звану позориште и породично проведете прве октобарске дане.