Srpske knjige za sva vremena

Obavezna literatura koja nema rok trajanja

Subota 10. mar 2018.

cover image

1. Satire - Radoje Domanović

Ako živite u Srbiji i nije vam jasno zašto se nešto baš tako događa, okrenite se klasičnoj srpskoj pripoveci iz 19. veka. Najbolji od najboljih u humoristično-satiričnoj tradiciji srpskog realizma, Domanović pripovetkama Vođa, Danga i Kraljević Marko po drugi put među Srbima postiže vrhunac u žanru alegorijsko-satirične priče. Naš favorit je pripovetka Razmišljanje jednog običnog srpskog vola.

2. Kad su cvetale tikve - Dragoslav Mihailović

Zabranjivana knjiga i predstava, prvi Mihailovićev roman u opasnim vremenima šezdesetosmaške ere. Priča o posleratnom Beogradu i sudbinama njegovih žitelja ispričana jezikom glavnih junaka. Roman o odlascima i vraćanjima Beogradu, o užarenim glavama, asfaltu i hladnom totalitarnom režimu, borbi za život i pesničenje protiv smrti.


3. Ubistvo s predumišljajem - Slobodan Selenić

I opet Beograd u ratna vremena, dve ljubavne priče. Roman suočava dva vremena koje razdvaja samo kalendar, ali su grčevi gotovo identični – sudar liberalizma i totalitarizma. Otkrivanje prošlosti kroz zaboravljene fragmente života žene iz građanskog staleža deluje kao dobar materijal za literarnu celinu. Ali otkrivanje postaje razotkrivanje zbivanja koje su dovela do tragičnih slučajeva ubistva i samoubistva, odnosa pobednika, žrtvovanja i usuda.

4. Beograd za početnike - Bogdan Tirnanić

Urbana legenda Beograda piše o Beogradu. Pravi spoj. Jedan od najznačajnijih srpskih novinara čitaocima priča o Singidunumu, današnjem Beogradu. U formi bedekera, vodiča za putnike i turiste, u trideset i jednom poglavlju, oslikan je Beograd koji rado čitaju i ljudi rođeni u njemu. Dolazak u Beograd, šetnje, priče o bioskopima koji danas ne postoje, stripovima, ljudima, knjigama, značajnim mestima. Beograd kakvog više nema, ali koji se prepoznaje u detaljima i "sitnicama", njegovim stanovnicima i Beograđanima ma gde da se nalaze.

5. Osama - Vladimir Kecmanović

Emigrantska priča kroz govor i mentalitet bosanskih muslimana i vizuru svedoka ratova devedesetih godina prošlog veka. Nadasve simpatičan, humorističan, ali vrlo povezan sa Andrićevim Džem sultanom i Ćamilom kao i Mihailovićevim manguplukom iz Kad su cvetale tikve, ovaj roman osvetljava one "druge" naše priče. Dijalekt vas osvaja na prvu, a sudbine na svaku potonju reč.