Данас је Светски дан борбе против рака

Институт за трансфузију крви Србије уз поруку "Сваки давалац крви је пријатељ оболелима од карцинома" позива све грађане и грађанке да добровољно дају крв и данас и сваког другог дана

Недеља 04. феб 2024.

cover image

Светски дан борбе против рака је важан дан у свету, једнако битан и у Србији која је на самом врху по броју оболелих од малигнитета. Сваке године се у најтежу борбу се упусти око 40.000 људи док, нажалост, око 20.000 њих изгуби битку. Пацијенти са дијагнозом рака су ситуиацији да њихова костна срж одређено време није у стању да производи довољно крвних ћелија и зато је транфузија крви или тромбоцита неопходна. Такође, њима је потреба крв током хирушких захвата али и у току и након примене хемиотерапије.

Од укупних количина прикупљене крви више од 30% јединица се прослеђује за терапије оболелих од свих малигних болести. Имајући у виду да на сваких 35 секунди једна особа у свету открива да болује од неког хематолошког малигнитета, веома је важно послати поруку да је сваки давалац крви пријатељ оболелих од карцинома и да заиста, у борби за живот пацијенти нису усамљени.

Како се обележава

На иницијативу Светске здравствене организације и Међународне уније за борбу против рака, сваке године, почевши од 2000. четврти фебруар је Светски дан борбе против рака. Циљ је скретање пажње на глобално подизање свести о малигним болестима, огромној важности превенције и ширење знања о дијагнози и процесу лечења. Мотивисањем сваке заједнице и појединца кроз различите програме и едукације се може доћи до позитивних резултата.

Едукација и превенција су први кораци у стварању програма за лечење рака који су владе земаља осмислиле и потписале у фебруару 2000. године у Паризу када је усвојена "Париска повеља". Међународна унија за борбу против рака, невладина организација са седиштем у Женеви је 2005. године приступила овом значајном пројекту.

Према доступним подацима водећих организација, једна трећина малигних обољења се може спречити. Друга трећина се може излечити у потпуности уколико се болест открије на почетку и правилно третира свим расположивим медицинским средствима. Константна истраживања и иновације помажу у смањивању броја оболелих иако су и даље цифре драматично високе.

Стање у Србији

Мушкарци најчешће обољевају од карцинома плућа, простате и дебелог црева. Жене највише од рака грлића материце, карцинома дојке, плућа, панкреаса и дебелог црева. У складу са удружењима које су покренуле Светски дан борбе против рака, у Србији је актуелан програм скрининга, тестирања, отворених дискусија и предавања.

Светска статистика поручује да је око трећина смртних исхода у директној вези са пет фактора ризика који су повезани са понашањем и исхраном, а они су високи индекс телесне масе, низак унос свежег воћа и поврћа, недостатак физичке активности и употреба алкохола и дувана.