14. јун - Светски дан добровољних давалаца крви

Двадесет година прославе давања: Хвала вам добровољни даваоци крви! је кратка али веома искрена честитка упућена свакоме ко је помогао некоме

Среда 12. јун 2024.

cover image

Светски дан добровољних давалаца крви, 14. јун, обележава се већ 20 година као вид подршке даваоцима крви. Овај дан је прилика да се изрази захвалност за дату крв и компоненте крви, истакне огроман значај који даваоци имају у животима пацијената али и позове на акцију и мотивисање других појединаца да се прикључе глобалном покрету давалаштва, а све у циљу да крви увек буде довољно за пацијенте којима је потребна.

Светска здравствена организација ове године посебно истиче важност трансфузије крви у неонатологији (бризи о мајци и беби), као и различитим природним или изазваним катастрофама. Трансфузија крви има кључну улогу у збрињавању пацијената којима је потребна крв и компоненте крви јер она чини да пацијенти живе дуже и квалитетније.

Институт за трансфузију крви Србије у петак, 14. јуна ће радити од 07:00 до 19:00. Традиционална акција давања крви се и ове године одржава у студентском дому "Студентски град" од 11:00 до 15:00. Такође, акције давања крви ће бити одржане и на Чукарици где ће црвени аутобус бити паркиран од 09:00 до 14:00 у Пожешкој улици испред Дома здравља. Ваљево и Шабац су градови у којима ће, поред Београда, бити организовано добровољно давање крви. Сваког даваоца крви очекује поклон мајица као мали знак пажње.

Позивају се сви људи доброг здравља да обележе Светски дан добровољних давалаца крви на најхуманији начин, да постану и остану даваоци крви.