14. jun - Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi

Dvadeset godina proslave davanja: Hvala vam dobrovoljni davaoci krvi! je kratka ali veoma iskrena čestitka upućena svakome ko je pomogao nekome

Sreda 12. jun 2024.

cover image

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, 14. jun, obeležava se već 20 godina kao vid podrške davaocima krvi. Ovaj dan je prilika da se izrazi zahvalnost za datu krv i komponente krvi, istakne ogroman značaj koji davaoci imaju u životima pacijenata ali i pozove na akciju i motivisanje drugih pojedinaca da se priključe globalnom pokretu davalaštva, a sve u cilju da krvi uvek bude dovoljno za pacijente kojima je potrebna.

Svetska zdravstvena organizacija ove godine posebno ističe važnost transfuzije krvi u neonatologiji (brizi o majci i bebi), kao i različitim prirodnim ili izazvanim katastrofama. Transfuzija krvi ima ključnu ulogu u zbrinjavanju pacijenata kojima je potrebna krv i komponente krvi jer ona čini da pacijenti žive duže i kvalitetnije.

Institut za transfuziju krvi Srbije u petak, 14. juna će raditi od 07:00 do 19:00. Tradicionalna akcija davanja krvi se i ove godine održava u studentskom domu "Studentski grad" od 11:00 do 15:00. Takođe, akcije davanja krvi će biti održane i na Čukarici gde će crveni autobus biti parkiran od 09:00 do 14:00 u Požeškoj ulici ispred Doma zdravlja. Valjevo i Šabac su gradovi u kojima će, pored Beograda, biti organizovano dobrovoljno davanje krvi. Svakog davaoca krvi očekuje poklon majica kao mali znak pažnje.

Pozivaju se svi ljudi dobrog zdravlja da obeleže Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi na najhumaniji način, da postanu i ostanu davaoci krvi.