Danas je Svetski dan borbe protiv raka

Institut za transfuziju krvi Srbije uz poruku "Svaki davalac krvi je prijatelj obolelima od karcinoma" poziva sve građane i građanke da dobrovoljno daju krv i danas i svakog drugog dana

Nedelja 04. feb 2024.

cover image

Svetski dan borbe protiv raka je važan dan u svetu, jednako bitan i u Srbiji koja je na samom vrhu po broju obolelih od maligniteta. Svake godine se u najtežu borbu se upusti oko 40.000 ljudi dok, nažalost, oko 20.000 njih izgubi bitku. Pacijenti sa dijagnozom raka su situiaciji da njihova kostna srž određeno vreme nije u stanju da proizvodi dovoljno krvnih ćelija i zato je tranfuzija krvi ili trombocita neophodna. Takođe, njima je potreba krv tokom hiruških zahvata ali i u toku i nakon primene hemioterapije.

Od ukupnih količina prikupljene krvi više od 30% jedinica se prosleđuje za terapije obolelih od svih malignih bolesti. Imajući u vidu da na svakih 35 sekundi jedna osoba u svetu otkriva da boluje od nekog hematološkog maligniteta, veoma je važno poslati poruku da je svaki davalac krvi prijatelj obolelih od karcinoma i da zaista, u borbi za život pacijenti nisu usamljeni.

Kako se obeležava

Na inicijativu Svetske zdravstvene organizacije i Međunarodne unije za borbu protiv raka, svake godine, počevši od 2000. četvrti februar je Svetski dan borbe protiv raka. Cilj je skretanje pažnje na globalno podizanje svesti o malignim bolestima, ogromnoj važnosti prevencije i širenje znanja o dijagnozi i procesu lečenja. Motivisanjem svake zajednice i pojedinca kroz različite programe i edukacije se može doći do pozitivnih rezultata.

Edukacija i prevencija su prvi koraci u stvaranju programa za lečenje raka koji su vlade zemalja osmislile i potpisale u februaru 2000. godine u Parizu kada je usvojena "Pariska povelja". Međunarodna unija za borbu protiv raka, nevladina organizacija sa sedištem u Ženevi je 2005. godine pristupila ovom značajnom projektu.

Prema dostupnim podacima vodećih organizacija, jedna trećina malignih oboljenja se može sprečiti. Druga trećina se može izlečiti u potpunosti ukoliko se bolest otkrije na početku i pravilno tretira svim raspoloživim medicinskim sredstvima. Konstantna istraživanja i inovacije pomažu u smanjivanju broja obolelih iako su i dalje cifre dramatično visoke.

Stanje u Srbiji

Muškarci najčešće oboljevaju od karcinoma pluća, prostate i debelog creva. Žene najviše od raka grlića materice, karcinoma dojke, pluća, pankreasa i debelog creva. U skladu sa udruženjima koje su pokrenule Svetski dan borbe protiv raka, u Srbiji je aktuelan program skrininga, testiranja, otvorenih diskusija i predavanja.

Svetska statistika poručuje da je oko trećina smrtnih ishoda u direktnoj vezi sa pet faktora rizika koji su povezani sa ponašanjem i ishranom, a oni su visoki indeks telesne mase, nizak unos svežeg voća i povrća, nedostatak fizičke aktivnosti i upotreba alkohola i duvana.