Изађи и дођи на изложбе

Препоручује се редовна конзумација уметничког програма јер билдује ум, улепшава дан, отвара видике

Среда 13. феб 2019.

cover image

Галерија науке и технике САНУ је место одржавања изврсне изложбе "Академик Михаило Гавриловић - историчар, архивист, дипломата". Од 13. до 28. фебруара посетиоци ће коначно имати прилике да се упознају са животом и радом човека који је сматра националним поносом. Михаило Гавриловић (1868-1924) је био први српски архивиста, истакнути историчар, професор, први човек Државног архива Србије, дипломата, члан Српске краљевске академије, председник српског Црвеног крста у Лондону, а успео је и да докторира на Сорбони. Изложба је сачињена од аутентичне документације, фотографија и новинских али и стручних писаних речи.

Све до 2. марта ће бити актуелна изложба "Од Миленине слике до Милениног стиха". Адреса лепих уметности, Дунавски уметнички излог у својој години јубилеја посебну пажњу поклања Милени Павловић Барили и једној од њених пасија - акварелу. Под снажним утиском сецесије и моде, Милена је стварала невероватне радове. Управо та дела су на репертоару. Најједноставније, бићете одушевљени поставком.


Осмог фебруара 1886. је рођен Христофор Црниловић. Њему у част, Етнографски музеј је у свом огранку - Манаковој кући отворио изложбу "Пола века у Манаковој кући" са идејом да посебно промовише рад чувеног професора сликања, етнографа и колекционара домаћих рукотворина. Ауторску изложбу "Етнографска изложба Христофора Црниловића" која се састоји од архивске грађе, библиотеке и још много тога је поклонио Београду. Разлог - да се никада не забораве стари занати. Сада је поново у центру пажње и на располагању радозналим љубитељима историје и народних обичаја.

У галерији Дома омладине ће до 22. фебруара бити изложена поставка "ТрансБалкан" аутора Александра Црногорца. Без имало фолирања су представљени проблеми трансродних особа у региону. Причу са документарних фотографија ће обогатити интервјуи са људима који на својој кожи проживљавају проблеме. Да ли је ово средина која прихвата или категорично одбија различитости можете сазнати на изложби уметника који се едуковао широм света али преферира терен са кога потиче.