Izađi i dođi na izložbe

Preporučuje se redovna konzumacija umetničkog programa jer bilduje um, ulepšava dan, otvara vidike

Sreda 13. feb 2019.

cover image

Galerija nauke i tehnike SANU je mesto održavanja izvrsne izložbe "Akademik Mihailo Gavrilović - istoričar, arhivist, diplomata". Od 13. do 28. februara posetioci će konačno imati prilike da se upoznaju sa životom i radom čoveka koji je smatra nacionalnim ponosom. Mihailo Gavrilović (1868-1924) je bio prvi srpski arhivista, istaknuti istoričar, profesor, prvi čovek Državnog arhiva Srbije, diplomata, član Srpske kraljevske akademije, predsednik srpskog Crvenog krsta u Londonu, a uspeo je i da doktorira na Sorboni. Izložba je sačinjena od autentične dokumentacije, fotografija i novinskih ali i stručnih pisanih reči.

Sve do 2. marta će biti aktuelna izložba "Od Milenine slike do Mileninog stiha". Adresa lepih umetnosti, Dunavski umetnički izlog u svojoj godini jubileja posebnu pažnju poklanja Mileni Pavlović Barili i jednoj od njenih pasija - akvarelu. Pod snažnim utiskom secesije i mode, Milena je stvarala neverovatne radove. Upravo ta dela su na repertoaru. Najjednostavnije, bićete oduševljeni postavkom.


Osmog februara 1886. je rođen Hristofor Crnilović. Njemu u čast, Etnografski muzej je u svom ogranku - Manakovoj kući otvorio izložbu "Pola veka u Manakovoj kući" sa idejom da posebno promoviše rad čuvenog profesora slikanja, etnografa i kolekcionara domaćih rukotvorina. Autorsku izložbu "Etnografska izložba Hristofora Crnilovića" koja se sastoji od arhivske građe, biblioteke i još mnogo toga je poklonio Beogradu. Razlog - da se nikada ne zaborave stari zanati. Sada je ponovo u centru pažnje i na raspolaganju radoznalim ljubiteljima istorije i narodnih običaja.

U galeriji Doma omladine će do 22. februara biti izložena postavka "TransBalkan" autora Aleksandra Crnogorca. Bez imalo foliranja su predstavljeni problemi transrodnih osoba u regionu. Priču sa dokumentarnih fotografija će obogatiti intervjui sa ljudima koji na svojoj koži proživljavaju probleme. Da li je ovo sredina koja prihvata ili kategorično odbija različitosti možete saznati na izložbi umetnika koji se edukovao širom sveta ali preferira teren sa koga potiče.