Журке које су обележиле 2018. годину

Сумирање бита због кога је вредело бити будан сваког викенда

Четвртак 27. дец 2018.

cover image

Дефинитивно је потврђено оно што се говори већ неко време - Београд је незаобилазан град у распореду наступа највећих звезда електронске музике. Овде се не долази да се попуни турнеја већ у јеку сезоне. Домаћи ди-џејеви су подршка јер боље познају укус публике. Коначно, њихови сетови су једнако квалитетни колико и гостујуће умеће. Заједно, креирали су непоновљив провод који сигурно неће бити брзо заборављен.

Повратак у јануар. Таман када су клабери пожелели мало одмора од новогодишње еуфорије и густог распореда журки, десило се обрнуто. Било је немогуће остати имун на букинг првог петка у фебруару. Нико други већ феноменалан Loco Dice је стигао у град. Заједно са атракцијом под именом Guti, Марком Милосављевићем и Николом Вемићем је потврдио због чега је ово време његово.


Радо се сећамо марта. Fedde Le Grand је показао како се пушта музика и зашто је дуже од деценије обавезно присутан на топ листи најбољих ди-џејева у целом свету. Април у Београду је ослободио тело од слојевите гардеробе и пружио бројне журке. Једна ће се дуго памтити. Хаус и техно мастер, Butch и дуо Der Dritte Raum су отерали зимско расположење. Немачки трио је тотално одушевио.

Мај се и даље препричава. Заправо, вероватно никада и неће престати да се описује спектакуларни "Ретроспектал". Марко Настић је 19. маја прославио двадесет година каријере. На двадесет минута је доносио нову музичку епоху у b2b сетовима са одличним домаћим ди-џејевима. Спектакл у правом смислу.

Журке под отвореним небом су прва асоцијација на лето у Београду. Black Coffee је отворио клабинг под звездама. Са оваквим стартом, летња сезона није могла бити ништа друго до најбоља икада. Провод на сплавовима током јуна, јула и августа је био перфкетан. Матине журке, техно маратони, бројна дешавања, а све добро испланирано да се не поклопи са великим фестивалима. Није било паузе ни једног јединог викенда.

Цео месец у ритму врхунске музике - септембар. Green Velvet, Maceo Plex, Sven Väth, John Digweed, Guy J, Jennifer Cardini, Josh Wink, Anthony Parasole, Levon Vincent, Laurent Garnier, Fjaak, Maurizio Schmitz али и тренс сензација из Лос Анђелеса, Infected Mushroom су само неки који су посетили град. Сада посматрано, чини се нестварним шта су све клабери успели да постигну.

Октобар је месец затварања сплавова и отварања зимске клупске сезоне. Између свега, десило се нешто одлично. Jason Derulo, водећи представник мешавине поп и r'n'b модерног таласа је у оквиру светске турнеје стигао у град 28. октобра. Прави шоу за хиљаде људи којима је овај правац омиљен.

Новембар је наставио са изненађењима. Дебитантско издање фестивала "No Sleep" је апсолутно највећи музички догађај. Преко 30 ди-џејева из земље и иностранства је током четири дана пуштало музику на неколико локација. Са тако моћном листом извођача, успех је био неминован.

Познато је да у Београду можете да доживите неочекивано. Било када у току године. Овде нису потребни важни датуми да би се организовала журка за памћење. До ове године, 22. децембар није имао важно значење. Од сада, памтиће се као датум који је донео новогодишњи вајб пре самог дочека. Marco Carola и Марко Настић су направили "лом". Друштвене мреже су данима имале само једну тему - ову журку.

Ретроспектива најбољих журки у 2018. не би требало да вас растужи. Истина, питање је да ли ће се поновити оваква година за електронску музику у целој Србији. И Exit и Lovefest али и мањи фестивали су још више радили на организацији и довођењу имена. Клабери, нема потребе да жалите што се оваква година завршава. Већ сада се зна да ће 2019. бити још боља. Како и да не буде када се зна да краљ Carl Cox стиже на Петроварадинску тврђаву.