Провод за Дан Републике

Југославија одавно не постоји али се традиција празновања одржала

Понедељак 26. нов 2018.

cover image

Нема више грандиозног обележавања 29. новембра. Тито, петокрака и још много тога - све је прошлост. Остала су сећања и различити ставови на период комунизма. И правило да се за Дан Републике свако добро забави. Ново доба, нови обичаји. Нема више масовног конзумирања прасећег печења и нерадног прослављања. Зато сјајног клабинга у четвртак има на претек.

Мр Стефан Браун нема проблем са историјом. Својом се поноси, државну поштује. Велике су шансе да ће презгодне хостесе бити обучене као Титове пионирке. Унинформисане или не, увек шире одличну енергију. Главни забављач четвртком од поноћи је Гру. Искусни актер домаће и регионалне хип-хоп и реп сцене ће по ко зна који пут показати на лицу места, за ди-џеј пултом, због чега је неприкосновен деценијама.

Клуб Бен Акиба ће 29. новембар прославити у много добром ритму. Журка "Bom Som" почиње у 22:00. До 06:00 музику ће пуштати Лука Чикић, Zlatnichi, Игор Крсмановић и Roxa. Пионири и пионирке али и сви који су рођени након 1982. године и не знају пуно о пионирским данима су позвани на парти који проверено осваја већ у првим минутима. Чим се смање светла, а музика појача, биће вам јасно да је пред вама одлична ноћ.


Патриотизам у Титово време се мерио много другачије него данас. Тада су сви тежили једнакости. Сви су возили црвеног Југа, годинама летовали у истим радничким одмаралиштима... Сигурно је да нису мислили исто али су причали углавном идентично. Тотална супротност од данашњице.

Тада би било готово незамисливо организовати журку под називом "Body & Soul Night" и позивати људе на вече салсе у ноћном клубу. Игранке да, коктел вечери обавезно, али баш салса плус баћата и кизомба, скоро па немогуће. Ћао ћао једноумље! Двадесет деветог новембра 2018. у клубу Штрафта, од 22:00 до 03:00 ди-џеј Јајао ће пуштати искључиво музику за сензуалан плес. Обуците се у црвено и заузмите најбоље место на подијуму за игру.

Дан Републике се обележавао сваког 29. новембра још од 1943. године, када је одржано друго заседање АВНОЈ-а у Јајцу, Босна и Херцеговина. На састанку је донета одлука о "федералном устројству Југославије" и истовремено је читавој српској краљевској породици забрањен повратак у земљу. Чин који је довео до стварања социјалистичке Југославије се у Србији званично обележавао до 2002. године. Уједињене нације истог дана обележавају Међународни дан солидарности са палестинским становништвом.