Provod za Dan Republike

Jugoslavija odavno ne postoji ali se tradicija praznovanja održala

Ponedeljak 26. nov 2018.

cover image

Nema više grandioznog obeležavanja 29. novembra. Tito, petokraka i još mnogo toga - sve je prošlost. Ostala su sećanja i različiti stavovi na period komunizma. I pravilo da se za Dan Republike svako dobro zabavi. Novo doba, novi običaji. Nema više masovnog konzumiranja prasećeg pečenja i neradnog proslavljanja. Zato sjajnog klabinga u četvrtak ima na pretek.

Mr Stefan Braun nema problem sa istorijom. Svojom se ponosi, državnu poštuje. Velike su šanse da će prezgodne hostese biti obučene kao Titove pionirke. Uninformisane ili ne, uvek šire odličnu energiju. Glavni zabavljač četvrtkom od ponoći je Gru. Iskusni akter domaće i regionalne hip-hop i rep scene će po ko zna koji put pokazati na licu mesta, za di-džej pultom, zbog čega je neprikosnoven decenijama.

Klub Ben Akiba će 29. novembar proslaviti u mnogo dobrom ritmu. Žurka "Bom Som" počinje u 22:00. Do 06:00 muziku će puštati Luka Čikić, Zlatnichi, Igor Krsmanović i Roxa. Pioniri i pionirke ali i svi koji su rođeni nakon 1982. godine i ne znaju puno o pionirskim danima su pozvani na parti koji provereno osvaja već u prvim minutima. Čim se smanje svetla, a muzika pojača, biće vam jasno da je pred vama odlična noć.


Patriotizam u Titovo vreme se merio mnogo drugačije nego danas. Tada su svi težili jednakosti. Svi su vozili crvenog Juga, godinama letovali u istim radničkim odmaralištima... Sigurno je da nisu mislili isto ali su pričali uglavnom identično. Totalna suprotnost od današnjice.

Tada bi bilo gotovo nezamislivo organizovati žurku pod nazivom "Body & Soul Night" i pozivati ljude na veče salse u noćnom klubu. Igranke da, koktel večeri obavezno, ali baš salsa plus baćata i kizomba, skoro pa nemoguće. Ćao ćao jednoumlje! Dvadeset devetog novembra 2018. u klubu Štrafta, od 22:00 do 03:00 di-džej Jajao će puštati isključivo muziku za senzualan ples. Obucite se u crveno i zauzmite najbolje mesto na podijumu za igru.

Dan Republike se obeležavao svakog 29. novembra još od 1943. godine, kada je održano drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu, Bosna i Hercegovina. Na sastanku je doneta odluka o "federalnom ustrojstvu Jugoslavije" i istovremeno je čitavoj srpskoj kraljevskoj porodici zabranjen povratak u zemlju. Čin koji je doveo do stvaranja socijalističke Jugoslavije se u Srbiji zvanično obeležavao do 2002. godine. Ujedinjene nacije istog dana obeležavaju Međunarodni dan solidarnosti sa palestinskim stanovništvom.