Београд ноћу: Деведесете су тотално ин

Музика која је пунила сваки dance floor и данас има бројну публику

Петак 12. јан 2018.

cover image

Крај двадесетог века је преко ноћи лансирао музички правац који се слушао на целој планети. Сваки локал је пуштао само денс хитове. Било је незамисливо изаћи било где, а да се није играло у добро познатом ритму. У Србији, музика је била извор позитивне енергије и провода на сасвим другачији начин. Сви добро памте и посебан стајлинг који је пратио овај правац: златан ланац, тренерка и чувене Nike Air Max патике. Девојке су носиле кратке дречаве мајице (претеча модерног crop top модела), уске фармерке и патике са платформом.


Предводници који су "заразили" комплетан свет су група 2 Unlimited. Холађани Ray Slijngaard и Anita Doth су 1993. године снимили добро познату ствар "No limit" и освојили готово све топ листе. Сингл издање је продато у више од 2.3 милиона примерака чиме је оборен рекорд када је денс музика у питању. Српски певач Иван Гавриловић се прославио са песмом "200 на сат" која је заправо обрада мега популарног хита. Те 1994. године, сви су возили у Ивановом ритму.


Апсолутни фаворити из овог доба са светске сцене су песме "Coco Jamboo" из 1996. коју пева Mr. President, затим "It's My Life" коју је 1992. године објавио зубар Dr Alban, чувена ствар "What Is Love" од Haddaway-а и још много других. Међутим, први који је помешао денс и реп, уз посебан начин облачења је MC Hammer. Његов легендарни хит "U Can't Touch This" је издат 1990. године. Шалваре и кожни прслук су постали најмодернија гардероба тог времена. Песма је и данас веома популарна. Домаћа сцена је врвила од денс дуо група. Најчешћа формација је била један дечко који репује и девојка која пева. У истој форми се представио и Dr Iggy. Када је објавио баладу "Очи боје дуге" није могао ни да сања какав га успех чека. За кратко време је стекао статус краља музике деведесетих. Споре песме су биле одличне за "мување" на подијуму за игру, а ова песма је обарала рекорде по слушаности. Евергрин из овог доба ће сигурно ући у историју домаће дискографије.


Другачији од уобичајеног концепта су биле групе попут "Ђогани Фантастико". Лидер Ђоле Ђогани је првенствено плесач који је донео у Србију кореографију "moonwalk". Чувени хит "Идемо на марс" је изашао у етар 1994. године, а цела нација је била потпуно одушевљена плесачким умећем и наступима налик светским звездама.


Неприкосновена музичка епоха суверено влада београдским клабингом. Данас се не носе тренерке као некад, осим када се организују журке на ову тему са обавезним аутфитом. Музички правац који је ступио на српску сцену пре више од две деценије и данас има верну публику. Клуб Mr Stefan Braun сваког уторка организује журку "Dizel party" и слушају се само хитови деведесетих. Freestyler Winter Stage је такође уторак резервисао за провод под називом "We are the 90's" са идентичним музиким програмом. Сваке среде у клубу Hype ди-џејеви имају своје "Mixer" вече када пуштају музику осамдесетих и деведесетих. Сјајна комбинација за ђускање у веселом ритму.