Boemija pod zvezdama

Dobrodošli na treću porciju priče o kafanama

Petak 23. avg 2019.

cover image

Specijalitet u najavi. Beograd ima mnogo opcija za otkrivanje lepota kafanskog života. Restorani na reci su neopisiva fantazija. Svaki deo grada ima svoj ugostiteljski biser. I to ne jedan već čitavu kolekciju. Ipak, glavni grad ima samo jedan kvart, davno stvoren za opuštanje. Nego šta, to je boemska četvrt Skadarlija.

Koliko god se ugostitelji trudili da je "upeglaju", da se dopadne i mladima i starima, i domaćima i stranima, njena anatomija ne dozvoljava suštinske promene.

Skadarlijo, ne daj se! Ne dam se, veli ona iz svakog svog budžaka. Tako mi svih mojih čaša i stolova, večno ću služiti istinskim boemima.

Pisci, glumci, pesnici i slikari. Političari, biznismeni i oni što i ne znaju da opišu svoje zanimanje. Omladina tek porasla za kriglu velikog točenog. Veterani. Dame i one koje to nikada neće biti. Čitave porodice i večiti solisti. Stalni gosti, lokalci i ljudi sa svih meridijana planete. Sokak od par stotina metara, Skadarska i njene komšijske ulice su druga kuća svakome ko poželi da oseti kafanski raj.

Suši se verovatno nikada neće služiti na kaldrmi Skadarlije. Karađorđeva i ćevapi hoće zauvek.


Beogradske kafane nisu odolele naletima globalizacije. Istina, mnoge su zatvorene i zato se one koje su opstale više cene. Šta je to što ih čini tako posebnim? Mnogo toga. Pre svega, atmosfera i nekoliko pravila koje određuju pravu kafanu. Svako ko pomisli da je kafanski život identičan tokom cele godine, vara se. Suština je ista ali ipak ima razlika u doba kada visoke temperature vladaju gradom.

Sve dok su noći tople vreme drugačije prolazi. Teže se diše ali se lakše prepušta ledenom vinu. Uz muziku tamburaša, minuti provedeni u Skadarliji jednostavno lete. Iz svake bašte se ori pesma veselih gostiju koji zbog taktova omiljenih numera novcem kite muzičare. Ovo nije scenario dostupan samo u boemskoj četvrti ali definitivno, ovde ga ima najviše. Dođite na vreme da prisustvujete zabavi. Taman što zvezde zamene sunce kreće kafanska simfonija.

Vrućine nisu saveznik za tipičnu srpsku gastronomiju. Za roštilj je svako vreme idealno. Mešano meso za neodlučne, konkretna porcija čistog mesa za iskusne. I jedni i drugi započinju druženje uz ledeno ohlađenu domaću rakiju. Zanimljivo, ko često odlazi u kafane gotovo nikada ne posećuje psihoterapeute. Nema potrebe jer kafane oduvek služe ne samo piće i hranu već i pravu reč, a neretko i ljudski zagrljaj.

Život u kafani tokom leta ima još više opušten stil. Baš zato što se manje žuri, manje jede, a više pije i slobodnije prepušta notama, baš zato i nema ograničenja. Jedino je problem što noć na pravoj kafanskoj adresi proleti. Jutro vreba iza ugla. A jutro k'o jutro, briše sve i kreće u novi dan. Ne dozvolite da vam obaveze ukradu parče boemije na letnji način. Imate dovoljno informacija da krenete put Skadarlije i njenih restorana. Lako ćete za povratak.