Како препознати праву кафану

Кафане су институције од капиталног значаја за друштвени живот. Неких, којих више нема, сведоци се радо присећају. Срећом, неке су опстале и свакодневно креирају нове успомене

Петак 12. јул 2019.

cover image

Фудбал је за многе најважнија споредна ствар на свету. Заљубљеници у игру са лоптом често негодују због оног "споредна". Исто тако је и са кафаном. Ко је воли, тај је обожава. За ову сорту, она није други дом. Кафана је била, јесте и биће епицентар живота.

Кафане нису за опуштање на брзину. Ако само нервозним погледом тражите конобара, вероватно ћете пре пића добити лекцију о чекању у виду неке народне изреке. Упамтите, кафане су за живот натенане.

Од прве, из 16. века, до последње, кафанска правила се нису много мењала. Дефиниција која одваја праву од лажне кафане не постоји. Зато обележја која ће прецизно објаснити где сте дошли има на претек.

Кафане су претече ресторана. Сличне, а другачије. Док се савремени угоститељи утркују чији ће објекат више бити у светском стилу, кафанџије се не баве овом темом. Столови нису из магазина али су велики и можете да спустите и пиће и своје ствари. Столице можда шкрипе при померању али су удобне. Веома удобне. Чак и оне које би због изгледа пре сврстали у музејску поставку.

Столњаци су обавезни али нису ни најмање луксузни. Једноставни, бели или карирани, са понеком рупом или флеком. Увек су чисти тако да се не може замерити на мањку перфекције.

Не очекујте да прибор за јело, тањири и чаше буду беспрекорно угланцани. Комплентан инвентар одише духом старих времена. Није за изложбу али служи сврси. Уосталом, када вам стигне традиционални специјалитет који сте поручили, уопште нећете обраћати пажњу на ситнице.


Музика у кафани добија на значају тек када падне ноћ. У току дана се уз жамор гостију може чути нека лагана мелодија. Права кафана сваке вечери доводи музичаре. Свирају и певају оно што гости траже. Староградска музика има предност у односу на било који други жанр.

Кафански дим је обавезно присутан. У целом простору се осећа мешавина запршке, куваних јела, дуванског дима и алкохола. Специфични мириси ће вас за час открити где сте били јер се увлаче и у гардеробу. Вентилација углавном не постоји али то не смета никоме. Зашто би када се овде проживљавају невероватни тренуци.

Атмосфера је кључна. Због тога су кафане опстале. У кафанама седи свет који не обраћа пажњу на недостаке. Свестан сопствених мана, не бави се модерним нормама. Причају се мудре приче. Прошло је доба у коме су кафане била места за одржавање позоришних представа, политичких скупова, оперских извођења и филмских пројекција. Но, кафански менталитет ће заувек бити присутан. Сваког дана се прави аутентична сторија. Срдачност. Гостопримство. Духовитост. Разумевање. Уживање. То се цени. Ако ово носите у џепу, за вас ће увек бити места у београдским кафанама.

Крај другог дела.