Kako prepoznati pravu kafanu

Kafane su institucije od kapitalnog značaja za društveni život. Nekih, kojih više nema, svedoci se rado prisećaju. Srećom, neke su opstale i svakodnevno kreiraju nove uspomene

Petak 12. jul 2019.

cover image

Fudbal je za mnoge najvažnija sporedna stvar na svetu. Zaljubljenici u igru sa loptom često negoduju zbog onog "sporedna". Isto tako je i sa kafanom. Ko je voli, taj je obožava. Za ovu sortu, ona nije drugi dom. Kafana je bila, jeste i biće epicentar života.

Kafane nisu za opuštanje na brzinu. Ako samo nervoznim pogledom tražite konobara, verovatno ćete pre pića dobiti lekciju o čekanju u vidu neke narodne izreke. Upamtite, kafane su za život natenane.

Od prve, iz 16. veka, do poslednje, kafanska pravila se nisu mnogo menjala. Definicija koja odvaja pravu od lažne kafane ne postoji. Zato obeležja koja će precizno objasniti gde ste došli ima na pretek.

Kafane su preteče restorana. Slične, a drugačije. Dok se savremeni ugostitelji utrkuju čiji će objekat više biti u svetskom stilu, kafandžije se ne bave ovom temom. Stolovi nisu iz magazina ali su veliki i možete da spustite i piće i svoje stvari. Stolice možda škripe pri pomeranju ali su udobne. Veoma udobne. Čak i one koje bi zbog izgleda pre svrstali u muzejsku postavku.

Stolnjaci su obavezni ali nisu ni najmanje luksuzni. Jednostavni, beli ili karirani, sa ponekom rupom ili flekom. Uvek su čisti tako da se ne može zameriti na manjku perfekcije.

Ne očekujte da pribor za jelo, tanjiri i čaše budu besprekorno uglancani. Komplentan inventar odiše duhom starih vremena. Nije za izložbu ali služi svrsi. Uostalom, kada vam stigne tradicionalni specijalitet koji ste poručili, uopšte nećete obraćati pažnju na sitnice.


Muzika u kafani dobija na značaju tek kada padne noć. U toku dana se uz žamor gostiju može čuti neka lagana melodija. Prava kafana svake večeri dovodi muzičare. Sviraju i pevaju ono što gosti traže. Starogradska muzika ima prednost u odnosu na bilo koji drugi žanr.

Kafanski dim je obavezno prisutan. U celom prostoru se oseća mešavina zaprške, kuvanih jela, duvanskog dima i alkohola. Specifični mirisi će vas za čas otkriti gde ste bili jer se uvlače i u garderobu. Ventilacija uglavnom ne postoji ali to ne smeta nikome. Zašto bi kada se ovde proživljavaju neverovatni trenuci.

Atmosfera je ključna. Zbog toga su kafane opstale. U kafanama sedi svet koji ne obraća pažnju na nedostake. Svestan sopstvenih mana, ne bavi se modernim normama. Pričaju se mudre priče. Prošlo je doba u kome su kafane bila mesta za održavanje pozorišnih predstava, političkih skupova, operskih izvođenja i filmskih projekcija. No, kafanski mentalitet će zauvek biti prisutan. Svakog dana se pravi autentična storija. Srdačnost. Gostoprimstvo. Duhovitost. Razumevanje. Uživanje. To se ceni. Ako ovo nosite u džepu, za vas će uvek biti mesta u beogradskim kafanama.

Kraj drugog dela.