Gde na burger

Neodoljiva porcija mesa

Petak 12. okt 2018.

cover image

Glavna hrana za Mongole u 12. veku je tokom industrijske revolucije postala omiljeni obrok radničkoj klasi. Dokaz da moderno društvo više istražuje prošlost nego što kreira inovacije je podatak da se preteča burgera konzumirala još u 4. veku. Tada je stari rimski recept podrazumevao samleveni komad bifteka koji se zajedno sa začinima ubacivao između dva parčeta hleba. Reklo bi se da su u davnim vremenima i te kako znali šta je dobra hrana.

Tradicionalno, istoriju pišu pobednici. Ili jači. Danas se smatra da je burger nastao u Americi. Konekcija Hamburga i hamburgera je više nego očigledna ali su tadašnje prilike i tranzicija ljudi iz hamburške luke uglavnom u Njujork dovele do konfuzije ko je prvi napravio hamburger, Nemci ili Amerikanci. Dok se debate o nastanku i dalje vode, u Beogradu se posebno uživa u ovom specijalitetu.


U beogradskom gastronomskom rečniku postoji velika razlika između hamburgera i burgera. Prvo je tanja ali šira porcija mesa u lepinji ili somunu i najčešće se pronalazi u restoranima koji služe roštilj na srpski način ili na kioscima brze hrane. U starim receptima, luk se obavezno dodavao u masu od mesa. Sa druge strane, burger je rezultat kreativnosti spajanja čistog mesa i sira sa različitim dodacima. Vizuelno izgleda kao da sadrži manje mesa ali se primenom iste medote - vizuelne, jasno uočava razlika u estetici. Za sada, u takmičenju burger vs. hamburger rezultat je 1:0.

Sastojci u burgeru su manje-više poznati. Restoran koji eliminiše monotoniju na nepcima u prvom zalogaju je Toro Latin Gastrobar. Egzotično mesto gde se spajaju latino arome i kvalitetni sastojci ima svoju verziju burgera. Odličnom mlevenom mesu društvo prave slanina, čili alioli i avokado. Međutim, čitav koncept donosi drugačiji osećaj. Na ovom mestu nema lošeg raspoloženja niti dosadnih ukusa. Samo prvoklasna hrana i sjajna atmosfera. Moderno, modernije - Toro.

Ljubav prema istraživanju planete i upijanje gastro lekcija su učinile da dođe do otvaranja restorana Put oko sveta. Bezbroj puta su zavrteli globus i istraživali gde se dobro jede, a savladano gradivo je od polovine 2018. dostupno na Novom Beogradu. Na ovoj adresi, burger se pravi u čak 5 varijanti. Glavni kuvar definitivno ima veoma visoke kriterijume jer ono što on zove burger standard je daleko od uobičajenog. U svakom burgeru je čisto juneće meso. U zavisnosti koji odabrete, uz čedar sir, u sočnoj lepinji su svoje mesto pronašli i karamelizovani luk, jaja od prepelice, domaći sosevi i isključivo sveže povrće. Ne trudite se da budete ravnodušni na zaista posebnu hranu i komforan, a urban ambijent. Ali se potrudite da što pre odaberete top burger po svom ukusu.