Где на бургер

Неодољива порција меса

Петак 12. окт 2018.

cover image

Главна храна за Монголе у 12. веку је током индустријске револуције постала омиљени оброк радничкој класи. Доказ да модерно друштво више истражује прошлост него што креира иновације је податак да се претеча бургера конзумирала још у 4. веку. Тада је стари римски рецепт подразумевао самлевени комад бифтека који се заједно са зачинима убацивао између два парчета хлеба. Рекло би се да су у давним временима и те како знали шта је добра храна.

Традиционално, историју пишу победници. Или јачи. Данас се сматра да је бургер настао у Америци. Конекција Хамбурга и хамбургера је више него очигледна али су тадашње прилике и транзиција људи из хамбуршке луке углавном у Њујорк довеле до конфузије ко је први направио хамбургер, Немци или Американци. Док се дебате о настанку и даље воде, у Београду се посебно ужива у овом специјалитету.


У београдском гастрономском речнику постоји велика разлика између хамбургера и бургера. Прво је тања али шира порција меса у лепињи или сомуну и најчешће се проналази у ресторанима који служе роштиљ на српски начин или на киосцима брзе хране. У старим рецептима, лук се обавезно додавао у масу од меса. Са друге стране, бургер је резултат креативности спајања чистог меса и сира са различитим додацима. Визуелно изгледа као да садржи мање меса али се применом исте медоте - визуелне, јасно уочава разлика у естетици. За сада, у такмичењу бургер vs. хамбургер резултат је 1:0.

Састојци у бургеру су мање-више познати. Ресторан који елиминише монотонију на непцима у првом залогају је Торо Латин Гастробар. Егзотично место где се спајају латино ароме и квалитетни састојци има своју верзију бургера. Одличном млевеном месу друштво праве сланина, чили алиоли и авокадо. Међутим, читав концепт доноси другачији осећај. На овом месту нема лошег расположења нити досадних укуса. Само првокласна храна и сјајна атмосфера. Модерно, модерније - Торо.

Љубав према истраживању планете и упијање гастро лекција су учиниле да дође до отварања ресторана Пут око света. Безброј пута су завртели глобус и истраживали где се добро једе, а савладано градиво је од половине 2018. доступно на Новом Београду. На овој адреси, бургер се прави у чак 5 варијанти. Главни кувар дефинитивно има веома високе критеријуме јер оно што он зове бургер стандард је далеко од уобичајеног. У сваком бургеру је чисто јунеће месо. У зависности који одабрете, уз чедар сир, у сочној лепињи су своје место пронашли и карамелизовани лук, јаја од препелице, домаћи сосеви и искључиво свеже поврће. Не трудите се да будете равнодушни на заиста посебну храну и комфоран, а урбан амбијент. Али се потрудите да што пре одаберете топ бургер по свом укусу.