Beograd na dlanu - Avala

Na 17. kilometru jugoistočno od centra se nalazi poseban deo grada. Provod na visini, omiljeno izletište, svež vazduh i bogata priroda. I ovo i još mnogo toga je čuvena beogradska planina

Subota 11. avg 2018.

cover image

Beograd je poznat po svojim brdima: Petlovom, Banovom, Julinom... Ali jedno brdo je za 11 metara pobeglo u planine. Avala. Ponos srpske prestonice zbog geografskog položaja, flore i faune, starog utvrđenja Žrnovo i modernih arhitektonskih ostvarenja. Na koti 511 se nalazi vrh Žrnov, a u samoj planini otkriven je poseban mineral koji je dobio ime avalit.

Avala je zaštićeno prirodno dobro koje se prostire na 489. hektara. Rimljani su je zvali Zlatni breg, Mađari Sarnov, a Turci Havale što znači prepreka. Od svih naziva, turski se najduže zadržao pa je ostala Avala. Ima oko 600 biljnih vrsta, od kojih su prirodne retkosti zanovet, zlatan i zelenika. Bogata je borovima i kvalitetnim drvećem.

Decenijama unazad, među domaćom i stranom publikom, najatraktivniji je Avalski toranj. Telekomunikacijski toranj koji je prenosio signal čuvene Televizije Beograd je završen 1965. Imao je visinu od 202,87 metara i bio je peta po visini samodržeća građevina na svetu, posle Empire State zgrade, Ajfelovog tornja, Krajsler zgrade i Grande Dixence brane.

Toranj je srušen 23. aprila 1999. godine tokom NATO agresije na Srbiju. Rekonstrukcija je pokrenuta 2006. i ponovo je zvanično otvoren 21. aprila 2010. godine. Danas je Avalski toranj visok 204,5 metara i najviši je toranj na Balkanu. Prava atrakcija za sve posetioce i odlično mesto za fotografisanje. Ukoliko dođete po sunčanom i vedrom danu, imaćete prilike da vidite ceo grad sa visine. Pogled se pruža mnogo dalje od prestonice. Impresivno i jedinstveno iskustvo.


Na beogradskoj planini je postojao Zmaj od Avale, Vasa Čarapić, jedan od najznačajnijih srpskih boraca protiv turskih dahija. Sada je tu spomenik i legenda. Spomenika ima puno, a najupečatljiviji je mauzolej Neznanom junaku. Na Avali postoje izvori pitke vode, česme i rimski bunar – rudarsko okno iz 6. veka p.n.e.

Poslednja ulaganja u inovacije su donele različite sadržaje u podnožju tornja. Uređeno okruženje pruža zabavu za sve generacije. Kako priroda ovde vodi glavnu reč, tereni za sportske aktivnosti na otvorenom su posebno atraktivni.

Ukoliko izdvojite još malo vremena, obiđite mala naselja u podnožju Avale. U selu Zuce je Muzej rakije "Bojkovčanka". Ako niste probali rakiju, niste ni osetili Srbiju kako dolikuje. A da biste uživali u domaćim specijalitetima, preporučujemo Avalski trougao: Pinosava – Zuce – Beli potok. Lokalna domaćinstva nude posebno dobru srpsku gastronomiju.