Београд на длану - Авала

На 17. километру југоисточно од центра се налази посебан део града. Провод на висини, омиљено излетиште, свеж ваздух и богата природа. И ово и још много тога је чувена београдска планина

Субота 11. авг 2018.

cover image

Београд је познат по својим брдима: Петловом, Бановом, Јулином... Али једно брдо је за 11 метара побегло у планине. Авала. Понос српске престонице због географског положаја, флоре и фауне, старог утврђења Жрново и модерних архитектонских остварења. На коти 511 се налази врх Жрнов, а у самој планини откривен је посебан минерал који је добио име авалит.

Авала је заштићено природно добро које се простире на 489. хектара. Римљани су је звали Златни брег, Мађари Сарнов, а Турци Хавале што значи препрека. Од свих назива, турски се најдуже задржао па је остала Авала. Има око 600 биљних врста, од којих су природне реткости зановет, златан и зеленика. Богата је боровима и квалитетним дрвећем.

Деценијама уназад, међу домаћом и страном публиком, најатрактивнији је Авалски торањ. Телекомуникацијски торањ који је преносио сигнал чувене Телевизије Београд је завршен 1965. Имао је висину од 202,87 метара и био је пета по висини самодржећа грађевина на свету, после Empire State зграде, Ајфеловог торња, Крајслер зграде и Grande Dixence бране.

Торањ је срушен 23. априла 1999. године током НАТО агресије на Србију. Реконструкција је покренута 2006. и поново је званично отворен 21. априла 2010. године. Данас је Авалски торањ висок 204,5 метара и највиши је торањ на Балкану. Права атракција за све посетиоце и одлично место за фотографисање. Уколико дођете по сунчаном и ведром дану, имаћете прилике да видите цео град са висине. Поглед се пружа много даље од престонице. Импресивно и јединствено искуство.


На београдској планини је постојао Змај од Авале, Васа Чарапић, један од најзначајнијих српских бораца против турских дахија. Сада је ту споменик и легенда. Споменика има пуно, а најупечатљивији је маузолеј Незнаном јунаку. На Авали постоје извори питке воде, чесме и римски бунар – рударско окно из 6. века п.н.е.

Последња улагања у иновације су донеле различите садржаје у подножју торња. Уређено окружење пружа забаву за све генерације. Како природа овде води главну реч, терени за спортске активности на отвореном су посебно атрактивни.

Уколико издвојите још мало времена, обиђите мала насеља у подножју Авале. У селу Зуце је Музеј ракије "Бојковчанка". Ако нисте пробали ракију, нисте ни осетили Србију како доликује. А да бисте уживали у домаћим специјалитетима, препоручујемо Авалски троугао: Пиносава – Зуце – Бели поток. Локална домаћинства нуде посебно добру српску гастрономију.