Svi na Avalski toranj

Ako se pitate zašto, evo odgovora. Samo odavde se pruža pogled na Beograd od "milion dolara"

Ponedeljak 20. maj 2019.

cover image

Radno vreme za Avalski toranj sve do 31. oktobra je od 09:00 do 20:00. Svakog dana, dva lifta voze nepunih 40 sekundi do vidikovca koji je lociran na 122. metru. Najviša građevina na čitavom Balkanu, unikat ukupne visine 204.68 metara nudi neprocenjiv pogled na glavni grad Srbije, Šumadiju, Vojvodinu. Konačno, sezona 2019 za Avalski toranj je u toku. Dobrodošli na vrh grada.

Da je niža 11 metara, Avala ne bi bila planina već brdo. Sreća pa je dovoljno visoka i zasluženo privlači pažnju, kako stanovnicima Beograda, tako i gostima grada. Samo 1.100 centimetara su učinili svoje pa je ova jedina beogradska planina autentična oaza. Posebno je atraktivna od 2010. godine kada je Avalski toranj nakon NATO bombardovanja kompletno renoviran i otvoren za publiku.


Nakon što osmotrite centralne i periferne lokacije sa 122. metra, možete da se spustite, takođe liftom na visinu od 119. metara i popijete piće u baru. Ukoliko i vi budete oduševljeni pogledom, a hoćete sigurno, u podnožju tornja se nalazi prodavnica suvenira Turističke organizacije Srbije te možete nabaviti poklon za uspomenu. Odnedavno je u potpunosti adaptirano okruženje Avalskog tornja i sada nudi bogati sadržaj za različite aktivnosti, posebno one za decu. Obavezno ostavite dovoljno vremena da prošetate i do Spomenika Neznanom junaku.

Prema statističkim podacima, Avalski toranj je među top 5 lokacija u Beogradu. Ne čekajte ništa (i nikoga) osim vedrog i sunčanog dana zbog bistrog pogleda. Pravac na toranj!