Lovefest Experience

Muzika bez granica

Petak 17. nov 2017.

cover image

*** NAPOMENA: OVAJ DOGAĐAJ JE OTKAZAN! ***

Lovefest Experience je zakazan za 24. novembar od 22:00 u BelExpo centru. Specijalna žurka u organizaciji festivala Lovefest će predstaviti tri potpuno različita izvođača - Francesco Tristano, Derrick May i Simfonijski orkestar RTS. Spekatularan spoj klasične i tehno muzike će trajati do 06:00.


Francesco Tristano je autentični umetnik koji ne pravi razliku između Bahovih dela i tehno setova. Prvenstveno pijanista koji je punio koncertne dvorane, nakon otkrivanja klupske scene Njujorka počinje sa eksperimentisanjem bez ograničenja. Prvo izdanje energičnog spoja je objavio 2007. godine pod nazivom "Not for piano" u kome je, između ostalog, predstavio svoju klavirsku verziju pesme "The Bells", hit sa detroitske klupske scene koji je stvorio di-džej i producent Jeff Mills. Veoma zapaženo je prošla i klavirska verzija "Strings of Life" koju potpisuje Derrick May. Uporedo sa gostovanjima po svetskim klubovima vredno radi i kao  pijanista klasične muzike naklonjen epohi između baroka i muzike 20. veka.


Derrick May se smatra predvodnikom tehno muzike kakvu danas poznajemo. Rođen je 6. aprila 1963. godine u Detroitu, a upravo očevi tehna, Juan Atkins i Kevin Saunderson su otkrili njegov talenat, još u tinejdžerskim danima. Velika energija i futuristička percepcija su dovele do tehno revolucije ali i do pokretanja house žanra. Sopstvenu etiketu "Transmat" je osnovao 1986. godine sa idejom da se popularizuje drugačija muzika, bez osvrtanja na pravac ali sa naglašenim kvalitetom. Saradnja sa Makedonskim simfonijskom orkestrom iz 2014. godine je bila ostvarenje sna i još jedna potvrda koliko ovaj di-džej i producent može. Aposlutni vladar elektronskog univerzuma i danas stvara, nastupa i pomera granice sa istim ciljem, da ostavi dugoročan utisak na publiku.


Simfonijski orkestar RTS je stub kulture i predstavnik najkvalitetnije muzike u Srbiji već 80 godina. Od osnivanja, 1937. godine, orkestar je nastupao širom planete i objavio brojna audio i video izdanja. Promovisanje srpske muzičke baštine je uvek primarni cilj, a mnoštvo osvojenih nagrada ukazuje da svet ima sluha za nacionalnu umetnost i kulturu. Od 2005. godine orkestrom diriguje Bojan Suđić, izuzetan umetnik čija kreativnost ne poznaje granice. Karijeru je započeo 1985. godine u Horu RTS-a, a od 1989. godine je član orkestra.