EXIT 2O17 Summer of Love - day 0

Jedan od najvećih bendova današnjice The Killers nastupa na takozvanom "nultom danu" Exit festivala koji ove godine slavi ljubav

Četvrtak 22. jun 2017.

cover image

Najveći američki rok bend The Killers dolazi 5. jula u Novi Sad na Petrovaradinsku tvrđavu. "Nulti dan" je dešavanje poput događaja Get EXITed, kada je Robi Vilijams pre dve godine napravio fantastičan spektakl pred 33.000 ljudi na Ušću. Ponosni vlasnici albuma broj 1 i dobitnici čak devet prestižnih nagrada za najbolji svetski rok bend stižu na Exit festival u okviru ekskluzivne turneje koja će gostovati u samo desetak zemalja među kojima je Amerika, Velika Britanija, Španija i Srbija. 


The Killers je rok bend iz Las Vegasa, osnovan 2002. godine. Članovi benda su Brendon Flauers (vokal, sintisajzer), Dejv Kuning (gitara), Mark Stormer (bas) i Roni Vanuči Junior (vokal i bubnjevi). Prvo izdanje pod nazivom "Hot Fuss" su izdali 2004. godine koje je postalo jedno od najprodavanijih izdanja decenije i jedan od najvećih debi albuma, po mišljenju Rolling Stone magazina. Naredna tri izdanja su takođe zabeležila veliki uspeh.

Pre nego što su formirali bend, momci su imali potpuno različite poslove. Flauers je odustao od studiranja i radio je kao nosač prtljaga u jednom hotelu. Kuning je iz Pele, a rodno mesto i univerzitet je napustio 2000. godine kada se preselio u Las Vegas i radio kao prodavac šešira. Stormer je raznosio medicinski materijal i studirao filozofiju na Univerzitetu Nevada u Las Vegasu. Vanuči je bio student klasičnih perkusija na istom fakultetu i radio je kao fotograf za jednu kapelu. The Killers su poznati po humanitarnom radu i aktivizmu i jedni su od glavnih aktera globalne kampanje protiv trgovine ljudima, MTV EXIT, koja je 2004. godine započeta na Exit festivalu.


Exit festival 2017 se održava od 5. do 9. jula, a sve je u znaku proslave 50 godina od čuvenog "Leta ljubavi 1967" kada je nastao revolucionarni hipi pokret koji je zauvek promenio svet, boreći se za mir, slobodu govora, ljudska prava odnosno društvenu, rasnu i rodnu ravnopravnost. Exit, koji je nastao iz borbe za društvene promene, i kao moderni muzički festival, ovim obeležavanjem želi da oda počast primarnim idejama iz kojih su nastali prvi veliki muzički događaji krajem šezdesetih godina prošlog veka, kao što su Woodstock, Monterey i mnogi drugi, da prenese poruke ondašnjeg pokreta koje su današnjem svetu potrebnije neko ikada pre.

Day 0 je početak Exit Summer of Love festivala. Za razliku od naredna četiri dana i noći, za nulti dan je otvoren samo prostor oko glavne bine, dok ostale bine i zone širom tvrđave neće biti dostupne. Samo tokom ovog dana će biti postavljen poseban odeljak za fan pit zonu što nije karakteristično za redovne dane festivalskih dešavanja.

Karte za EXIT 2O17 Summer of Love su dostupne preko www.exitfest.org i www.gigstix.com