Београде, честитамо!

На сајму туризма у Шангају Београд је освојио прво место. Четрнаести пут по реду одржана манифестација на којој је српска престоница понела ласкаву титулу

Четвртак 27. апр 2017.

cover image

Ласкава титула најомиљеније туристичке дестинације у свету припала је управо Београду. Сајам туризма је по четрнаести пут организован у Шангају у периоду од 20. до 23. априла 2017. године на коме су учествовале 53 земље и преко 750 излагача. Један од важнијих догађаја из области туризма у Кини је ове године посетило преко 50.000 људи.


Београд је освојио престижно прво место на основу гласова посетилаца и кинеских туристичких агенција. Награда за прво место је уручена градоначелнику Београда који је том приликом изјавио да је ово признање потврда свих напора у протеклом периоду. Према статистичким подацима, у прва три месеца ове године број кинеских туриста је повећан за сто одсто у односу на исти период у претходној години. Туристичка организација Београда увелико има одвојен сегмент за посетиоце са кинеског говорног подручја, а од скоро су постављене инфотабле по центру града на кинеском језику. Такође, најављена је и Интернет презентација о Београду на истом језику. 

Познато је да становници Кине поштују лик и дело легендарног Велимира Бате Живојиновића и ватрени су навијачи најбољег тенисера света Новака Ђоковића, а оваквим исходом на сајму туризма јасно су показали наклоност према Београду и српском народу. Како је Србија једина земља у Европи која има безвизни режим са кинеским грађанима, планира се отварање директне линије Београд-Пекинг, што би представљало одличан потез од великог значаја за српски туризам.