Žurke koje su obeležile 2018. godinu

Sumiranje bita zbog koga je vredelo biti budan svakog vikenda

Četvrtak 27. dec 2018.

cover image

Definitivno je potvrđeno ono što se govori već neko vreme - Beograd je nezaobilazan grad u rasporedu nastupa najvećih zvezda elektronske muzike. Ovde se ne dolazi da se popuni turneja već u jeku sezone. Domaći di-džejevi su podrška jer bolje poznaju ukus publike. Konačno, njihovi setovi su jednako kvalitetni koliko i gostujuće umeće. Zajedno, kreirali su neponovljiv provod koji sigurno neće biti brzo zaboravljen.

Povratak u januar. Taman kada su klaberi poželeli malo odmora od novogodišnje euforije i gustog rasporeda žurki, desilo se obrnuto. Bilo je nemoguće ostati imun na buking prvog petka u februaru. Niko drugi već fenomenalan Loco Dice je stigao u grad. Zajedno sa atrakcijom pod imenom Guti, Markom Milosavljevićem i Nikolom Vemićem je potvrdio zbog čega je ovo vreme njegovo.


Rado se sećamo marta. Fedde Le Grand je pokazao kako se pušta muzika i zašto je duže od decenije obavezno prisutan na top listi najboljih di-džejeva u celom svetu. April u Beogradu je oslobodio telo od slojevite garderobe i pružio brojne žurke. Jedna će se dugo pamtiti. Haus i tehno master, Butch i duo Der Dritte Raum su oterali zimsko raspoloženje. Nemački trio je totalno oduševio.

Maj se i dalje prepričava. Zapravo, verovatno nikada i neće prestati da se opisuje spektakularni "Retrospektal". Marko Nastić je 19. maja proslavio dvadeset godina karijere. Na dvadeset minuta je donosio novu muzičku epohu u b2b setovima sa odličnim domaćim di-džejevima. Spektakl u pravom smislu.

Žurke pod otvorenim nebom su prva asocijacija na leto u Beogradu. Black Coffee je otvorio klabing pod zvezdama. Sa ovakvim startom, letnja sezona nije mogla biti ništa drugo do najbolja ikada. Provod na splavovima tokom juna, jula i avgusta je bio perfketan. Matine žurke, tehno maratoni, brojna dešavanja, a sve dobro isplanirano da se ne poklopi sa velikim festivalima. Nije bilo pauze ni jednog jedinog vikenda.

Ceo mesec u ritmu vrhunske muzike - septembar. Green Velvet, Maceo Plex, Sven Väth, John Digweed, Guy J, Jennifer Cardini, Josh Wink, Anthony Parasole, Levon Vincent, Laurent Garnier, Fjaak, Maurizio Schmitz ali i trens senzacija iz Los Anđelesa, Infected Mushroom su samo neki koji su posetili grad. Sada posmatrano, čini se nestvarnim šta su sve klaberi uspeli da postignu.

Oktobar je mesec zatvaranja splavova i otvaranja zimske klupske sezone. Između svega, desilo se nešto odlično. Jason Derulo, vodeći predstavnik mešavine pop i r'n'b modernog talasa je u okviru svetske turneje stigao u grad 28. oktobra. Pravi šou za hiljade ljudi kojima je ovaj pravac omiljen.

Novembar je nastavio sa iznenađenjima. Debitantsko izdanje festivala "No Sleep" je apsolutno najveći muzički događaj. Preko 30 di-džejeva iz zemlje i inostranstva je tokom četiri dana puštalo muziku na nekoliko lokacija. Sa tako moćnom listom izvođača, uspeh je bio neminovan.

Poznato je da u Beogradu možete da doživite neočekivano. Bilo kada u toku godine. Ovde nisu potrebni važni datumi da bi se organizovala žurka za pamćenje. Do ove godine, 22. decembar nije imao važno značenje. Od sada, pamtiće se kao datum koji je doneo novogodišnji vajb pre samog dočeka. Marco Carola i Marko Nastić su napravili "lom". Društvene mreže su danima imale samo jednu temu - ovu žurku.

Retrospektiva najboljih žurki u 2018. ne bi trebalo da vas rastuži. Istina, pitanje je da li će se ponoviti ovakva godina za elektronsku muziku u celoj Srbiji. I Exit i Lovefest ali i manji festivali su još više radili na organizaciji i dovođenju imena. Klaberi, nema potrebe da žalite što se ovakva godina završava. Već sada se zna da će 2019. biti još bolja. Kako i da ne bude kada se zna da kralj Carl Cox stiže na Petrovaradinsku tvrđavu.