Srpska nedelja mode jesen/zima 2017/18

Festival mode koji će predstaviti najveće trendove se održava u Beogradu i Novom Sadu

Nedelja 19. nov 2017.

cover image

Srpska nedelja mode za jesen/zimu 2017/18 se održava od 20. do 27. novembra. Domaća modna smotra je peta po veličini nedelja mode u Evropi koja je na prvom festivalu pre četiri godine okupila 2.500 ljudi, a poslednjem dešavanju se odazvalo čak 30.000 posetilaca.


Svečano otvaranje je zakazano za ponedeljak, 20. novembar od 10:00 13:00 u Domu Narodne skupštine Repbulike Srbije. Konferencija "Brendiranje modom - Značaj mode u brendiranju zemalja i turističkih destinacija" će biti održana u Maloj sali, a Maja Gojković (predsednica Narodne skupštine Republike Srbije) i Svetlana Horvat (predsednica Nacionalne komore za Modu Srbije i Srpske nedelje mode) će otvoriti konferenciju. Panel diskusiju pod nazivom "Branding by Fashion & Art" će voditi Donald Potard (Donal Potard), bivši generalni direktor modne kuće "Jean Paul Gaultier" i šef katedre za modni dizaj na univerzitetu "Paris College of Art", zatim Vilijam Arloti (William Arlotti), stručni konsultant iz oblasti mode i vlasnik medijske kuće "House Off" iz Francuske, Tijana Palkovljević, upravnica Galerije matice srpske i Robert Čoban, predsednik "Color Press Group".

Panel diskusija "Značaj modne industrije za privlačenje turista i investicija" okuplja eksperte koji će diskutovati na ovu temu, a oni su: Marija Labović, Branislav Knežević, dr Biljana Chronos Krasavac i Emerik Fransoa, umetnički direktor sajma mode u Parizu i Berlinu. Izložba "Art as an inspiration" će biti postavljena u Centralnom holu Narodne skupštine Republike Srbije i predstaviće deset reprodukcija slika iz Galerije Matice srpske. Dela čuvenih domaćih slikara biće izloženi zajedno sa kreacijama modnih dizajnera koji su inspiraciju pronašli upravo u ovim delima.

Nacionalna nedelja mode donosi najaktuelnije trendove za ovu sezonu, a revije će biti održane u Novom Sadu. Više od 60 dizajera iz Srbije i čitavog sveta će predstaviti svoje kolekcije. Emerik Fransoa, Erik Rosete, Martin Van Mulken i Siril Mirat su samo neki od kreatora koji će gostovati u Srbiji, dok će viziju najboljih odevnih kombinacija sa potpisom "Made in Serbia" prestaviti Bata Spasojević, Lepa Couture, Boško Jakovljević, Marija Šabić, Mladen Milivojević Baron, Suzana Perić i mnogi drugi.


Specijalna gošća je Patricia Guči (Patrizia Gucci) koja će 26. novembra u 17:00 predstaviti svoju knjigu. Članica najveće modne imperije iz Italije će potpisivati svoje delo i razgovarati sa zainteresovanima. Prateći program se sastoji iz brojnih zanimljivih aktivnosti i kvalitetnih seminara na kojima će eminetni učesnici održati predavanja iz oblasti modne industrije, a najvljena je i velika žurka "Wet Dreams 2017 - Catwalk".

Svečana dodela nagrada "Serbia Fashion Awards" se održava 27. novembra od 19:00 u ambasadi Italije u Beogradu i ovim događajem se završava festival mode u Srbiji.