Путујућа изложба у Ботаничкој башти Јевремовац

Дунав и његови становници су увек атрактивни. Овај пут, посебан и нажалост, угрожени водоземац је главна звезда изложбе. Присуство за све генерације је обавезно

Петак 07. јун 2024.

cover image

Под окриљем ЕУ Хоризонт пројекта "Danube4all" у периоду од 10. до 14. јуна у Ботаничкој башти Јевремовац грађани ће моћи да посете путујућу изложбу "Добродошли у царство угрожених водених змајева". Изложба је посвећена Подунавском великом мрмољку (Triturus dobrogicus) који представља угрожену врсту, ендемичну за слив реке Дунав.

Изложба је настала у Националном парку "Donau-Auen" у Аустрији, као резултат сарадње организације Danubeparks и ЕУ Inteereg пројекта Transdanube Travel Stories.


Посетиоци ће моћи да сазнају о начину живота, понашању и начинима заштите ове рањиве врсте. Изложба је до сада пропутовала Аустрију, Немачку, Хрватску, а у Србији ће после Ботаничке баште бити изложена у Националном парку Ђердап, одакле ће наставити своје путовање у Бугарску и Румунију.

Домаћин изложбе у Београду је партнер на пројекту Danube4all, Институт за Мултидисциплинарна Истраживања (ИМСИ) - Универзитет у Београду и Институт за ботанику и Ботаничка башта Јевремовац.

Званично отварање је заказано за уторак, 11. јун у 10:30 када ће посетиоци моћи да присуствују предавању др Милене Цвијановић, да чују додатне занимљиве информације о овој врсти и уживо виде неке од наших најчешћих водоземаца.


Свратите и посетите ову интерактивну изложбу која пружа обиље занимљивих информација о Подунавском великом мрмољку и одличан визуелни садржај.

Стандардна цена улазнице у башту укључује бесплатан обилазак изложбе. Поставка је на располагању од 10. до 14. јуна од 12:00 до 16:00 у летњој шатор учионици. Комлетан садржај је прикладан за децу узраста од 5 година навише.

Фотографије: др Жељка Вишњић Јефтић и https://unsplash.com/s/photos/https://unsplash.com/s/photos/