Putujuća izložba u Botaničkoj bašti Jevremovac

Dunav i njegovi stanovnici su uvek atraktivni. Ovaj put, poseban i nažalost, ugroženi vodozemac je glavna zvezda izložbe. Prisustvo za sve generacije je obavezno

Petak 07. jun 2024.

cover image

Pod okriljem EU Horizont projekta "Danube4all" u periodu od 10. do 14. juna u Botaničkoj bašti Jevremovac građani će moći da posete putujuću izložbu "Dobrodošli u carstvo ugroženih vodenih zmajeva". Izložba je posvećena Podunavskom velikom mrmoljku (Triturus dobrogicus) koji predstavlja ugroženu vrstu, endemičnu za sliv reke Dunav.

Izložba je nastala u Nacionalnom parku "Donau-Auen" u Austriji, kao rezultat saradnje organizacije Danubeparks i EU Inteereg projekta Transdanube Travel Stories.


Posetioci će moći da saznaju o načinu života, ponašanju i načinima zaštite ove ranjive vrste. Izložba je do sada proputovala Austriju, Nemačku, Hrvatsku, a u Srbiji će posle Botaničke bašte biti izložena u Nacionalnom parku Đerdap, odakle će nastaviti svoje putovanje u Bugarsku i Rumuniju.

Domaćin izložbe u Beogradu je partner na projektu Danube4all, Institut za Multidisciplinarna Istraživanja (IMSI) - Univerzitet u Beogradu i Institut za botaniku i Botanička bašta Jevremovac.

Zvanično otvaranje je zakazano za utorak, 11. jun u 10:30 kada će posetioci moći da prisustvuju predavanju dr Milene Cvijanović, da čuju dodatne zanimljive informacije o ovoj vrsti i uživo vide neke od naših najčešćih vodozemaca.


Svratite i posetite ovu interaktivnu izložbu koja pruža obilje zanimljivih informacija o Podunavskom velikom mrmoljku i odličan vizuelni sadržaj.

Standardna cena ulaznice u baštu uključuje besplatan obilazak izložbe. Postavka je na raspolaganju od 10. do 14. juna od 12:00 do 16:00 u letnjoj šator učionici. Komletan sadržaj je prikladan za decu uzrasta od 5 godina naviše.

Fotografije: dr Željka Višnjić Jeftić i https://unsplash.com/s/photos/https://unsplash.com/s/photos/