Василије Мокрањац фест

Премијерни фестивал посвећен раду и стваралаштву једног од најбољих српских композитора класичне музике

Субота 17. нов 2018.

cover image

Музичка манифестација "Василије Мокрањац фест" се одржава од 22. до 24. новембра. Свечани почетак је заказан за 18:00 у Галерији науке и технике САНУ. Концерт "Василије Мокрањац у извођењу младих пијаниста" ће представити нека од најзначнијих дела композитора попут Етида, Шест игара, Sonata romantica и Фрагменти у извођењу Олге Петровић, Тијане Церовић, Ксеније Вељовић, Милице Закић, Катарине Манчић и Косте Кнежевића.

Програм се наставља наредног дана, 23. новембра од 19:00 у галерији "Артгет" Културног центра Београда. "Округли сто на тему стваралаштва Василија Мокрањца" ће окупити академике Димитрија Стефановићца, Дејана Деспића и Светислава Божића, а своје мишљење ће изнети и бројни гости. За крај дебитантског догађаја је организован гала концерт у Свечаној сали Скупштине града. Пијанисткиње Ведрана Суботић, Јелена Ђајић Левајац, Ивана Медић, Рита Кинка и Биљана Горуновић, пијанисти Ратимир Мартиновић и Владимир Глигорић, Сандра Белић (виолончело) и Мирослав Павловић на виолини ће свирати 24. новембра од 19:00.


Василије Мокрањац (1923-1984) је својим делима оставио неизбрисив траг у српској класичној музици. Сматра се истакнутим уметником на пољу клавирске, симфонијске, примењене и филмске музике. Дипломирао је клавир на Музичкој академији у Београду, а касније је постао и редован професор на овом факултету. Био је професор и у музичким школама "Мокрањац" и "Јосиф Маринковић", први човек Удружења композитора Србије и редовни члан Српске академије наука и уметности. Богата каријера и невероватан таленат су десетине пута одликоване престижним наградама. Братанац чувеног композитора Стевана Стојановића Мокрањца, син Јована Мокрањца је иза себе оставио супругу Олгу и ћерку Александру, која је оснивач фондације "Василије Мокрањац".