Vasilije Mokranjac fest

Premijerni festival posvećen radu i stvaralaštvu jednog od najboljih srpskih kompozitora klasične muzike

Subota 17. nov 2018.

cover image

Muzička manifestacija "Vasilije Mokranjac fest" se održava od 22. do 24. novembra. Svečani početak je zakazan za 18:00 u Galeriji nauke i tehnike SANU. Koncert "Vasilije Mokranjac u izvođenju mladih pijanista" će predstaviti neka od najznačnijih dela kompozitora poput Etida, Šest igara, Sonata romantica i Fragmenti u izvođenju Olge Petrović, Tijane Cerović, Ksenije Veljović, Milice Zakić, Katarine Mančić i Koste Kneževića.

Program se nastavlja narednog dana, 23. novembra od 19:00 u galeriji "Artget" Kulturnog centra Beograda. "Okrugli sto na temu stvaralaštva Vasilija Mokranjca" će okupiti akademike Dimitrija Stefanovićca, Dejana Despića i Svetislava Božića, a svoje mišljenje će izneti i brojni gosti. Za kraj debitantskog događaja je organizovan gala koncert u Svečanoj sali Skupštine grada. Pijanistkinje Vedrana Subotić, Jelena Đajić Levajac, Ivana Medić, Rita Kinka i Biljana Gorunović, pijanisti Ratimir Martinović i Vladimir Gligorić, Sandra Belić (violončelo) i Miroslav Pavlović na violini će svirati 24. novembra od 19:00.


Vasilije Mokranjac (1923-1984) je svojim delima ostavio neizbrisiv trag u srpskoj klasičnoj muzici. Smatra se istaknutim umetnikom na polju klavirske, simfonijske, primenjene i filmske muzike. Diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Beogradu, a kasnije je postao i redovan profesor na ovom fakultetu. Bio je profesor i u muzičkim školama "Mokranjac" i "Josif Marinković", prvi čovek Udruženja kompozitora Srbije i redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti. Bogata karijera i neverovatan talenat su desetine puta odlikovane prestižnim nagradama. Bratanac čuvenog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, sin Jovana Mokranjca je iza sebe ostavio suprugu Olgu i ćerku Aleksandru, koja je osnivač fondacije "Vasilije Mokranjac".