Септембар у Београду 2018

Летњем ленчарењу је одзвонило. Спремајте се за тридесет дана никада боље забаве. На београдски начин

Субота 01. сеп 2018.

cover image

Септембар је стигао у град! Док пребирате по орманима и размишљате да ли је време за одлагање летње гардеробе и активирање јесењих аксесоара, обратите пажњу на сјајан програм дешавања. Традиционалне културно-уметничке манифестације, концерти, велика спортска дешавања. Све је доступно и баш све је одлично.

Уметност у центру пажње. БИТЕФ 2018 се одржава од 13. до 22. септембра на неколико локација. Фестивал који броји 52. издање носи назив "Свет без људи". Главни програм ће обележити чак десет пројеката, док је пратећи програм подељен у девет целина. Као и увек, БИТЕФ подстиче, мотивише и доноси импресиван доживљај. Још један еминентни догађај - Октобарски салон почиње 15. септембра и трајаће до 28. октобра. Издање 2018 са разлогом има наслов "Чудо какофоније" јер је тема овогодишњег култног дешавања какофонично изражавање које је есенцијални сегмент савремене уметности у 21. веку. Бројни кустоси из земље и иностранства ће бити домаћини у галерији Културног центра Београдагалерији САНУ, згради Музеја града Београда и у другим објектима у којима ће се одржавати Октобарски салон.

Музика. Британски топ певач Брајан Фери стиже 7. септембра у Штарк Арену. Само шест дана касније, 13. септембра, у престоници наступа легенда афробита, Феми Кути са бендом "Positive" и Македонском филхармонијом. АртЛинк фестивал свечано почиње 23. септембра концертом "Ноћ клавира" на коме ће наступити двојац из Француске. Пијанисти Jean Paul Gasparian и Michael Dalberto свирају од 20:00 у Великој дворани Коларчеве задужбине. Овог месеца, ниједан музики жанр неће бити запостављен. Одличну музичку листу су употпунили и концерти метал бендова. Септембар звучи баш добро!


Спорт. На репертоару су три велике спортске манифестације. Трка коју организује Nike - We Fly Bgd је заказана за 9. септембар на Ушћу. Број места је ограничен тако да пожурите са пријавом. Истог дана али у центру града, у 10:00 стартује бициклистичка трка "Granfondo Belgrade". Манифестација која потиче из Италије постоји пола века са циљем да промовише бициклизам као неизоставни сегмент савременог живота. Тимски дух и спортски ентузијазам су загарантовани. Последњи дан у месецу, 30. септембар је резервисан за 2. Београдски полумаратон. Ново, а веома популарно дешавање ће и овај пут омогућити трчање на десет километара - Београдских 10 и оргиналну полумаратонску дужину - Београдских 21. Вежбајте, вежбајте, вежбајте!