cover image

Представља део Новог Београда које се налази непосредно уз ушће Саве у Дунав, по чему је и добило назив. Овај део града је ненасељен и прекривен је зеленим површинама, а у њему се често одржавају популарне манифестације, концерти, фестивали, ауто трке и друго.

Оивичено рекама Сава и Дунав са севера, Бранковим мостом и Булеваром Михајла Пупина, са југа, као и Булеваром Николе Тесле и Земунским кејом, са запада, овај део представља велику зелену оазу Београда. Са Ушћа се пружа, по многима најлепши поглед у Београду, на Калемегдан и Београдску тврђаву. Са друге стране Дунава се налазе Велико и Мало ратно острво, такође природни резервати престонице.

На простору који припада Ушћу изграђена је Палата Србије која је проглашена спомеником културе због монументалних ликовних решења која красе њену унутрашњост. Пословни центар "Ушће", највиша зграда изграђена у Србији, такође је у овом делу града. Зграда Музеја савремене уметности је још једна у низу од важних обележја Београда, а налази се управо на Ушћу.

У Ушћу се налази Парк мира и пријатељства, настао 1961. године, у коме су дрвећа мира садили многи познати светски државници који су боравили у посети тадашњој Југославији, а данас Србији. Након бомбардовања, у јуну 2000. године, постављен је споменик "Вечна ватра" у знак сећања на жртве бомбардовања.

Поред историјског значаја, у овом делу града се налази много ресторана и клубова због којих се у летњем периоду Београђани и његови посетиоци спусте на реке и доживе оно по чему је Београд надалеко познат - најбољи провод у региону.


ПРЕПОРУЧЕНИ РЕСТОРАНИ И БАРОВИ