cover image

Predstavlja deo Novog Beograda koje se nalazi neposredno uz ušće Save u Dunav, po čemu je i dobilo naziv. Ovaj deo grada je nenaseljen i prekriven je zelenim površinama, a u njemu se često održavaju popularne manifestacije, koncerti, festivali, auto trke i drugo.

Oivičeno rekama Sava i Dunav sa severa, Brankovim mostom i Bulevarom Mihajla Pupina, sa juga, kao i Bulevarom Nikole Tesle i Zemunskim kejom, sa zapada, ovaj deo predstavlja veliku zelenu oazu Beograda. Sa Ušća se pruža, po mnogima najlepši pogled u Beogradu, na Kalemegdan i Beogradsku tvrđavu. Sa druge strane Dunava se nalaze Veliko i Malo ratno ostrvo, takođe prirodni rezervati prestonice.

Na prostoru koji pripada Ušću izgrađena je Palata Srbije koja je proglašena spomenikom kulture zbog monumentalnih likovnih rešenja koja krase njenu unutrašnjost. Poslovni centar "Ušće", najviša zgrada izgrađena u Srbiji, takođe je u ovom delu grada. Zgrada Muzeja savremene umetnosti je još jedna u nizu od važnih obeležja Beograda, a nalazi se upravo na Ušću.

U Ušću se nalazi Park mira i prijateljstva, nastao 1961. godine, u kome su drveća mira sadili mnogi poznati svetski državnici koji su boravili u poseti tadašnjoj Jugoslaviji, a danas Srbiji. Nakon bombardovanja, u junu 2000. godine, postavljen je spomenik "Večna vatra" u znak sećanja na žrtve bombardovanja.

Pored istorijskog značaja, u ovom delu grada se nalazi mnogo restorana i klubova zbog kojih se u letnjem periodu Beograđani i njegovi posetioci spuste na reke i dožive ono po čemu je Beograd nadaleko poznat - najbolji provod u regionu.


PREPORUČENI RESTORANI I BAROVI