Septembar u Beogradu 2018

Letnjem lenčarenju je odzvonilo. Spremajte se za trideset dana nikada bolje zabave. Na beogradski način

Subota 01. sep 2018.

cover image

Septembar je stigao u grad! Dok prebirate po ormanima i razmišljate da li je vreme za odlaganje letnje garderobe i aktiviranje jesenjih aksesoara, obratite pažnju na sjajan program dešavanja. Tradicionalne kulturno-umetničke manifestacije, koncerti, velika sportska dešavanja. Sve je dostupno i baš sve je odlično.

Umetnost u centru pažnje. BITEF 2018 se održava od 13. do 22. septembra na nekoliko lokacija. Festival koji broji 52. izdanje nosi naziv "Svet bez ljudi". Glavni program će obeležiti čak deset projekata, dok je prateći program podeljen u devet celina. Kao i uvek, BITEF podstiče, motiviše i donosi impresivan doživljaj. Još jedan eminentni događaj - Oktobarski salon počinje 15. septembra i trajaće do 28. oktobra. Izdanje 2018 sa razlogom ima naslov "Čudo kakofonije" jer je tema ovogodišnjeg kultnog dešavanja kakofonično izražavanje koje je esencijalni segment savremene umetnosti u 21. veku. Brojni kustosi iz zemlje i inostranstva će biti domaćini u galeriji Kulturnog centra Beogradagaleriji SANU, zgradi Muzeja grada Beograda i u drugim objektima u kojima će se održavati Oktobarski salon.

Muzika. Britanski top pevač Brajan Feri stiže 7. septembra u Štark Arenu. Samo šest dana kasnije, 13. septembra, u prestonici nastupa legenda afrobita, Femi Kuti sa bendom "Positive" i Makedonskom filharmonijom. ArtLink festival svečano počinje 23. septembra koncertom "Noć klavira" na kome će nastupiti dvojac iz Francuske. Pijanisti Jean Paul Gasparian i Michael Dalberto sviraju od 20:00 u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Ovog meseca, nijedan muziki žanr neće biti zapostavljen. Odličnu muzičku listu su upotpunili i koncerti metal bendova. Septembar zvuči baš dobro!


Sport. Na repertoaru su tri velike sportske manifestacije. Trka koju organizuje Nike - We Fly Bgd je zakazana za 9. septembar na Ušću. Broj mesta je ograničen tako da požurite sa prijavom. Istog dana ali u centru grada, u 10:00 startuje biciklistička trka "Granfondo Belgrade". Manifestacija koja potiče iz Italije postoji pola veka sa ciljem da promoviše biciklizam kao neizostavni segment savremenog života. Timski duh i sportski entuzijazam su zagarantovani. Poslednji dan u mesecu, 30. septembar je rezervisan za 2. Beogradski polumaraton. Novo, a veoma popularno dešavanje će i ovaj put omogućiti trčanje na deset kilometara - Beogradskih 10 i orginalnu polumaratonsku dužinu - Beogradskih 21. Vežbajte, vežbajte, vežbajte!