Уникатан fine dining

Parlez-Vous francais?

Петак 05. окт 2018.

cover image

Fine dining је најексклузивнија врста ресторана. Први примери оваквог, сасвим посебног угоститељства су настали у Паризу након Француске револуције. Место настанка је утицало на комплетан изглед и тип кухиње, па тако у целом свету, на адресама где се сервира гастрономски луксуз можете да очекујете француску кухињу са примесама медитерана. У Београду је већ дуго присутна форма елитних укуса и несвакидашњег ентеријера што није случај са речником. Још увек не постоји српска реч за fine dining. Фина кухиња није адекватан превод јер fine dining нису само невероватни специјалитети. Једнако су важни сви елементи. Локација, целокупан изглед ресторана, сервис, храна и музика чине fine dining.

Како препознати аутентичан fine dining ресторан у Београду? Лако. На пример, уколико на столу видите да су уместо квалитетних столњака постављени папирни подметачи, боље одустаните од авантуре. Ако је менаџмент спреман и очигледно способан да фолира и то у видљивом делу ресторана, само помислите шта је онда у кухињи. У покушају да се оправдају, вероватно ће рећи како је глобални тренд елиминација сувишних "елемената" и како се због уштеде, енергетске или неке друге сви окрећу минимализму. Подметач од папира никада није, нити ће бити одлика ексклузиве.

Савамала је део у коме се налази прави fine dining ресторан. Салон 1905. Некадашњој београдској привредној популацији зграда Београдске задруге је била изразито важна. Данас је иста та грађевина позната као зграда Геозавода, а још је популарнија због ресторана који овде креира непоновљив ужитак. Наслеђена архитектура није избисана као гумицом. Напротив. Вероватно једна од најлепших зграда је савршено место за прави fine dining. Строга правила су и те како испоштована. Поставка стола, фантастичан амбијент, лагани џез. Félicitations! Foie gras или бифтек уз препоручено вино ће учинити да се осећате као никада пре.


Уколико још увек сумњате да је Београд на светској гастрономској мапи, потражите књигу, туристички водич "Holiday travel book: 40 restaurants that are worth a visit" коју је написао Wolfgang Rössig. Доступна на неколико језика, препоручује где јести на старом континенту. На листи најбољих ресторана у Европи вредних путовања се нашао београдски Салон 1905.

Fine dining у интимној форми се крије у Земуну. Ресторан Салон 5 није место које ћете случајно открити. Баш као што ни њихов успех није случајан. У сваком fine dining ресторану јеловник је знатно краћи него што је уобичајено. А опет, свако ће пронаћи специјалитет по свом укусу. Ако сте фан модерне хране, доминације угљених хидрата или огромних количина меса у тањиру, нисте кандидат за fine dining. У кухињи не постоји фритеза и никако не питајте да ли сервирају помфрит. Главна одлика су најбоље и увек свеже намирнице. Кораци у процесу припреме су управо кључ fine dining кухиње. Само високошколовани кувари са много искуства користе посебне технике припреме које чувају квалитет, а које креирају невероватне укусе. У Салону 5 сваки кувар је управо овакав.

Подразумева се да сте одабрали елегантну гардеробу за посету оваквим ресторанима. Резервација места унапред се не препоручује само због гужве. Овде је то питање бонтона. Fine dining ресторани нису за успутни ручак или вечеру. Овде се полако ужива у сваком минуту, залогају и гутљају.