Један од најстаријих делова Београда, први који је изграђен изван зидина Београдске тврђаве и први са којим се већина посетиоца Београда сусреће, јер је смештен тик уз главну железничку и аутобску станицу. Савамала је некада био центар Београда.

Назив је проистекао од скраћене турске речи "махала" (четврт, део града) испред које је додат назив реке Саве. Кроз целу историју Београда, у старом, средњем и новом веку, од Римљана па до мађарских, турских и немачких освајања, Савамала се развијала на дунавској падини. Кнез Милош је први променио овај историјски развој и савска падина је остала и до данас лепша и изграђенија него дунавска. Кнез Милош је управо овде подигао прво Министарство финансија и Народну скупштину у Србији.

Након што је пешачка зона премештена у Кнез Михаилову улицу, Савамала је постала индустријска зона. Велики српски трговац и добротвор, Лука Ћеловић, заслужан је за настанак Савамале. Раније, неатрактивна и сиромашна подручја поред реке, трансформисао је у данашње зграде. Готово све су споменици културе. Његово највеће наслеђе је Карађорђева улица.

Зграда Београдске задруге, необарокног изгледа, изграђена између 1905. и 1907. године, представља антологијски пример савремене српске архитектуре с почетка 20. века. Културно је добро од великог значаја.

Хотел Бристол је изграђен 1912. године. Изворно, у згради је смештен дом осигурања и деоничарско друштво Београда. Током Светског конгреса банкара и финајсиских стручњака, Београд је посетио и члан чувене породице Рокфелер, захваљујући коме је хотел реновиран.

"Мост Краља Александра" пуштен је у рад децембра 1934. године, али је срушен током Другог Светског рата. После рата је на његовом месту подигнут мост који су Београђани звали "Савски мост" или "Мост Бранкове улице". Многи верују да је добио име по писцу Бранку Ћопићу, који је окончао живот скочивши са моста, међутим улица је названа по песнику Бранку Радичевићу.

Захваљујући инспиративним дизајнерима и упорним уметницима да се оживи овај део града, последњих година је дошло до великих промена. Данас је Савамала центар урбане културе, део града који својим садржајем и дешавањима враћа Београд на светску сцену и уписује га у мапу сваког савременог путника. Баш овде ћете видети неке изложбе које се после Београда селе у Њујорк, седећете у ресторанима који својом понудом и ентеријером пружају много више од порције хране, посећивати најбоље клубове... И баш овде, у Савамали, видећете залазак сунца на београдски начин.